Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Α. Για τα τεστ

1. Ποια θα είναι η στρατηγική σας για τα τεστ και πώς θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι πολίτες;

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά, από το τέλος Μαρτίου, σε δωρεάν παροχή ατομικών self-test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Από το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας απλώς τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Έτσι, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να επιτηρεί ατομικά τη διασπορά του ιού.

Με την παροχή ενός δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα για κάθε πολίτη μπαίνει σε εφαρμογή μία νέα πολιτική η οποία θα συμπληρώσει την εθνική στρατηγική για τα τεστ και θα μας επιτρέψει να περάσουμε από την πραγματοποίηση περίπου 300.000 τεστ εβδομαδιαία σε έως και 10.000.000 τεστ κάθε εβδομάδα.

2. Γιατί αυτά τα μαζικά τεστ που ανακοινώθηκαν χθες, τα οποία θα παρέχονται μάλιστα δωρεάν στους πολίτες, δεν γίνονταν τόσο καιρό;

Πρόκειται για τεστ νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα self-test, που δεν υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα. H Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα τα προμηθευτεί και θα τα χρησιμοποιήσει, όπως έπραξε άλλωστε και στην περίπτωση των rapid test.

Τα self-test είναι ατομικά τεστ τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία και να τα κάνουν μόνοι τους, στο σπίτι τους. Καμία σχέση με αυτό που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα rapid test, ενώ γνώριζε ότι τα μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι σήμερα.

*Επισυνάπτεται η αναλυτική παρουσίαση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία εμπιστοσύνης για την έξοδο από την πανδημία.

Β. Για τα νέα μέτρα αποσυμπίεσης

1. Ποια μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή σαν βαλβίδες εκτόνωσης;

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε:

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με έναρξη ισχύος του μέτρου από σήμερα.

– Η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, από τη Δευτέρα το πρωί.

κλίματος. Η φθορά της Κυβέρνησης που προσδοκούσε δεν ήρθε. Η διαφορά διαμορφώνεται στις 14 μονάδες κι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Γ. Επιδημιολογική κατάσταση και πορεία εμβολιασμού

1. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας;

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο κυλιόμενος μέσος νέων κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών είναι 2.250, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από 4,5% στο 6%. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Επικράτεια παρέμεινε σταθερός στα 20.000 κρούσματα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνεται συνεχώς. Την εβδομάδα που μας πέρασε καθημερινά έγιναν κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού 4.600 ασθενείς με την πλειοψηφία των ασθενών, περισσότερους από 2.500 να νοσηλεύονται στην Αττική.

2. Γιατί στην Αττική δεν έχουμε γρήγορη απόδοση των μέτρων;

Η Αττική διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες περιοχές καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με 5 εκατομμύρια κατοίκους, και πολύ μεγάλη διασπορά του ιού. Η μεγάλη διασπορά σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη εξηγεί γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η επιδημία. Επίσης, δεν βοήθησαν ούτε ο Χειμώνας, ούτε η δικαιολογημένη κόπωση.

3. Πώς εξελίχθηκε η πανδημία στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο χρόνο;

Κάποιοι ασκούν κριτική σαν όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σαν να είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που έχουμε κλειστεί και έχουμε στερηθεί τόσα πράγματα επί ένα χρόνο. Μια εποπτική εικόνα των πραγμάτων θα μας αποκαλύψει την αλήθεια. Ότι για παράδειγμα:

– Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από τρία κύματα έως τώρα και κάποιες από αυτές μπαίνουν στο τέταρτο όπως φαίνεται από τα νέα μέτρα που ανακοινώνουν τις τελευταίες μέρες η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες χώρες. Μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε στην 26 θέση σε κρούσματα. Επιπλέον είμαστε η 23η χώρα στην ΕΕ σε θανάτους. Βρισκόμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων χωρών. Είναι μια μακάβρια στατιστική που δείχνει όμως ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές γίνεται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο.

– Ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά τεστ στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ -από περίπου 800 τεστ ανά ημέρα πέρυσι- και σήμερα έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στον πληθυσμό μας. Ο χάρτης του ECDC που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα δείχνει ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστρία και μερικές ακόμη, κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τεστ.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν θυμάται τι παρέδωσε. Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι από την αρχή της πανδημίας η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας υπήρξε η ύψιστη προτεραιότητά μας.

Παραλάβαμε 557 Μ.Ε.Θ. στα δημόσια νοσοκομεία και δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να προσθέτουμε νέες δομές. Σήμερα οι δημόσιες Μ.Ε.Θ. παρουσιάζουν αύξηση 114% και έχουν ανέλθει στις 1189. Μαζί με τις Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα που έχουν επιταχθεί αγγίζουν τις 1.410. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση των Μ.Ε.Θ. κατά 153% από το 2019, πολύ πάνω πλέον από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αντίστοιχη μέριμνα δείξαμε και για το υγειονομικό προσωπικό. Έγιναν πάνω από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μεταφοράς, παραλάβαμε 850 οχήματα το 2019 στους δρόμους της Αθήνας και 235 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ο στόλος της Αθήνας έχει αυξηθεί στα 1.300 οχήματα και της Θεσσαλονίκης στα 454.

Σημειώνεται ακόμη ότι από τον περσινό Μάρτιο έως φέτος έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 1.138 οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το ελληνικό δημόσιο στους πολίτες. Πλέον, υπηρεσίες όπως εγγραφές σε σχολεία, διπλώματα οδήγησης, άυλη συνταγογράφηση, ραντεβού για τον εμβολιασμό και πολλά άλλα ακόμα προσφέρονται ψηφιακά.

5. Πώς γίνεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων ενώ βρισκόμαστε σε lockdown; Μήπως τα μέτρα δεν δουλεύουν;

Τα μέτρα δουλεύουν αλλά υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, δικαιολογημένη κόπωση, αλλά και αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο lockdown. Τα συγκριτικά στοιχεία της κινητικότητας μεταξύ των τριών lockdown είναι ενδεικτικά. Παρότι σήμερα εφαρμόζεται ένα πιο αυστηρό lockdown σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, η κινητικότητα είναι κατά 20% αυξημένη από την περσινή χρονιά.

Επιβαρυντικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει επικράτηση του βρετανικού στελέχους στο 85% των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας το Μάρτιο. που είναι από 43% έως 90% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του ιού. Υπήρξε επίσης αύξηση των συναθροίσεων στα σπίτια και -δυστυχώς- και σε πορείες διαμαρτυρίας.

6. Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού;

Το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο πηγαίνει πολύ καλά, και η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά μέσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού. Χθες πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ συνολικά έχουν γίνει σχεδόν 1.410.000 εμβολιασμοί. Κάθε εβδομάδα έως το τέλος Μαρτίου θα προστίθενται 200.000 εμβολιασμένοι στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και θα προστεθούν οι ηλικιακές ομάδες των 60 και άνω, καθώς και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

7. Πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού όπως αυτό στο Νοσοκομείο «Μεταξά»;

Η Επιτροπή Εμβολιασμών έβαλε στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας το υγειονομικό προσωπικό. Αυτό για την προστασία των ιδίων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, αλλά και των ασθενών. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού. Δυστυχώς, το ποσοστό του εμβολιασμού στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ήταν χαμηλό. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων

κορονοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν είχε εμβολιαστεί, αλλά και σε ασθενείς.

Μετά από αυτό, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό -ιατρικό νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό- των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Δ. Νομοσχέδιο για τις σχέσεις γονέων και τέκνων

1. Ποιος είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης που φέρνει η Κυβέρνηση ως προς τις σχέσεις γονέων και τέκνων;

Με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης -που δόθηκε σε διαβούλευση- εκσυγχρονίζεται μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του οικογενειακού δικαίου με γνώμονα τό συμφέρον του παιδιού.

Με βάση την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο. Εισάγονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου. Προάγονται εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση. Καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων.

Προβλέπεται επίσης η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που θα δικάζουν οικογενειακές διαφορές. Επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση με τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα

Ε. Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «κλιμακούμενης κρατικής καταστολής»

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατηγορεί την Κυβέρνηση για «όργιο αστυνομικής βίας και «κλιμακούμενη κρατική καταστολή». Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να υποκινεί και να συμμετέχει σε διαδηλώσεις ακόμη και υπέρ του Κουφοντίνα αδιαφορώντας για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας σταματήσει τα ψέματα. Ενώ οι πολίτες έδιναν -και συνεχίζουν να δίνουν- σκληρή μάχη κατά της πανδημίας ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε το ρίσκο για την εξάπλωση της.

Και δυστυχώς συνεχίζει σε αυτό το δρόμο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλεί σε διαδηλώσεις. Εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας, και με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται, είχαμε 14 πορείες την ημέρα στην επικράτεια και τέσσερις πορείες την ημέρα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα: Στις τελευταίες 50 μέρες έγιναν 632 συναθροίσεις από τις οποίες οι μισές υπερ του Κουφοντίνα. Από τις 632 συναθροίσεις σε όλη τη χώρα υπήρξαν επεισόδια στις 25. Και από τις 189 στην Αθήνα έκλεισαν οι δρόμοι σε 19 και έγιναν επεισόδια σε 14.

ΣΤ. Για την απονομή των συντάξεων

1. Η ενεργοποίηση 100 συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, η οποία ανακοινώθηκε, για την απονομή των συντάξεων που καθυστερούν εδώ και χρόνια, πιστεύετε ότι θα λύσει το πρόβλημα;

Σίγουρα θα συμβάλει σημαντικά. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το μεγάλο, χρόνιο αυτό πρόβλημα και θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται ειδική ομάδα 100

συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και κατά το χρόνο της υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στις υπηρεσίες απονομής συντάξεων, υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης και ελέγχου των εισφορών. Η μηνιαία μικτή αμοιβή τους ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα.

Ζ. Για το μεταναστευτικό

1. Τι απαντάτε στην Τουρκική Ακτοφυλακή που ισχυρίζεται ότι υπάρχει εμπλοκή του Λιμενικού σε κακομεταχείριση μεταναστών που περισυνελέγησαν νεκροί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, πλησίον της Σμύρνης;

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς ανυπόστατοι. Είναι fake news που εντάσσονται στη συνεχή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπιλώσει την εικόνα της χώρας με εκστρατεία παραπληροφόρησης και προώθηση ψευδών ειδήσεων. Υπάρχει ρητή και κατηγορηματική διάψευση του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.