Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Α. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

1. Πώς θα λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό που προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως ανακοίνωσε χθες η Πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε..

Το πιστοποιητικό αυτό θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τα κράτη-μέλη και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για ταξίδια με αυτοκίνητο από ένα κράτος-μέλος σε ένα άλλο. Θα είναι προσωρινό και δεν θα είναι απαραίτητο όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει επισήμως το τέλος της πανδημίας. Θα διατίθεται σε ψηφιακή και έντυπη έκδοση και θα περιλαμβάνει δύο γλώσσες, την επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους που θα το εκδίδει και τα αγγλικά.

Όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός, το πιστοποιητικό θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Το Πιστοποιητικό αυτό -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός- θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

2. Πώς σχολιάζετε τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά της πρότασης και πανηγύριζε κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος με αρνητική θέση ή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα για τα οφέλη στον τουρισμό. Στις 22 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ -με ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του- υποστήριζε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε «την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων» πρόταση Μητσοτάκη και πως «το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».

Στις 19 Φεβρουαρίου, μιλώντας σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «καταδικασμένη να αποτύχει»,

προσθέτοντας μάλιστα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τις δικές του προτάσεις για τον τουρισμό «αντί να κυνηγάμε την ουρά μας και να κυνηγάμε άπιαστα πράγματα όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Τώρα που υιοθετήθηκε η πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, που βγάζει ανακοινώσεις για το κάθε τι, δεν βρήκε να πει κουβέντα.

Β. Για την πανδημία

1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση. Αντέχει με πληρότητα σχεδόν 100% στις Μ.Ε.Θ.;

Το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε ήδη σημαντικά μέσα στην κρίση, ειδικά στην Αττική. Στην κρίσιμη αυτή φάση τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε καταρτιστεί. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλευουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. και νοσηλεύει non-Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid στην Αττική είναι σήμερα 381, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 2.961 από 1.600 πριν από ένα μήνα. Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid και οι 100 Covid (το Hellenic Health Care Group 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ Α.Ε. GROUP 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους). Επιπλέον, το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid. Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου. Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.

2. Με ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 3.000 καθημερινά, πώς συζητάτε το άνοιγμα δραστηριοτήτων από τη Δευτέρα;

Η Υγειονομική Επιτροπή, στην αυριανή συνεδρίαση της, θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας. Θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, θα εξετάσει ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: Από την μια ενισχύεται το Ε.Σ.Υ. διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων.

Θα πρέπει ωστόσο -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN- να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας.

Αυτό σημαίνει κάποια μέτρα που θα επιτρέψουν στον κόσμο να κινηθεί περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στο περιορισμένο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων δίχως σημαντικό ρίσκο για τη μετάδοση του ιού.

3. Τι θα λέγατε σε ένα πολίτη που πρόκειται να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά διστάζει;

Θα έλεγα ότι ο ίδιος θα το κάνω. Ότι το ίδιο συνιστά ο ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν θα μειώσει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλες αιτίες και τα θρομβοεμβολικά συμβάντα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά». Ότι οι αποφάσεις αυτές δικαιώνουν την ψύχραιμη και σωστή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο αυτό. Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που αυτός έχει εγκρίνει.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών. Υπήρξε και χθες σχετική τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων παρενεργειών. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, έχουμε πολύ καλή προσέλευση, που έφτασε την Τρίτη το 80% στα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γ. Έκδοση 30ετούς ομολόγου

1. Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η επιτυχής έκδοση 30ετούς ομολόγου;

Η έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς σημειώθηκε σημαντική ζήτηση, αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος δανεισμού (1,956%) και ήταν εξαιρετικής ποιότητας (το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές). Να σημειώσουμε ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε.

Πριν από δύο χρόνια -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός- μια τέτοια εξέλιξη, η έκδοση ενός 30ετούς ομολόγου, εθεωρείτο αδιανόητη. Αλλά φέτος τα καταφέραμε. Και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής -σε διεθνές επίπεδο- αβεβαιότητας, εξαιτίας της επιδημίας. Ανάμεσα στα άλλα η έκδοση αυτή:

– Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

– Σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

– Προσθέτει βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά -κατά πολύ- την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

– Συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

– Αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Δ. Για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός»

1. Τι απαντάτε στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της νέας συμφωνίας με την «Ελληνικός Χρυσός»;

Είναι γνωστή η ιδεοληπτική αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ξένες επενδύσεις. Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, η αντίθεσή του σε μια συμφωνία με την οποία απεμπλέκεται και επανεκκινεί μία από τις μεγαλύτερες, άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

Με την αντίθεσή του ωστόσο αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως αδιαφορεί για τα οφέλη που θα φέρει η νέα συμφωνία στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία Προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα για το Κράτος και θα ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα: Με την τροποποίηση της σύμβασης, οι θέσεις εργασίας από τις 1.650 θα φτάσουν τις 3.070 στα εργοτάξια, καθώς και επιπλέον 1.000 σε κατασκευαστικές εργασίες στην αιχμή του έργου. Οι επιπρόσθετες επενδύσεις θα φτάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ και τα οφέλη του Δημοσίου θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ θα λειτουργήσει και ένα σύστημα 24ωρης περιβαλλοντικής παρακολούθησης, με 400 σημεία ελέγχου περιμετρικά των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Ε. Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

1. Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+;

Με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Στόχος της θα είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις Υπουργείων και αρμόδιων φορέων για την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023.

Η Κυβέρνηση -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση του με τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Αλέξανδρο Σισιλιάνο ο οποίος ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής- εργάζεται για «μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της. Γι’ αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Πατρίδας μας».

*Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα

ΣΤ. Για την Παιδεία

Μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσω συστήματος επιταγών (voucher), με στόχο τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των

ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την ενδυνάμωση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.