Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 16 Μαρτίου 2021

Α. Απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τα καλέσματα του σε συγκεντρώσεις και για τους ισχυρισμούς του περί «αστυνομικού κράτους»

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα προηγούμενα 24ωρα σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ποιο το σχόλιό σας;

Ο κ. Τσίπρας είχε δώσει το σύνθημα για μαζικές κινητοποιήσεις σε συνέντευξή του στις 9 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας ότι δέχεται το ρίσκο των διαδηλώσεων. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το κάλεσμα που έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 24ωρα.

Αποδεικνύει όμως ότι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά πλέον και τον χειρότερο εαυτό της. Και αυτό διότι από τη μία εγκαλεί την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ από την άλλη υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή. Υπονομεύει έτσι την έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη, παγκόσμια υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα αντιπολιτευτικό αφήγημα, ψαρεύει στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσει νέες πλατείες και νέους «αγανακτισμένους».

2. Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει αστυνομικό κράτος;

Όπως φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να περάσει στην κοινωνία το μύθο για δήθεν αστυνομικό κράτος. Σε αυτή την προσπάθεια κυριαρχεί η μόνιμη, ενδημική τάση του ΣΥΡΙΖΑ να φαντασιώνεται κρίσεις, γενικεύοντας μεμονωμένα περιστατικά, αναστρέφοντας γεγονότα, αμφισβητώντας στοιχεία, ακόμη και δικαστικές κρίσεις.

Ιδιαίτερα στη δευτερολογία του, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναπαρήγαγε, με απύθμενη ανευθυνότητα πολλές ανακρίβειες, fake news, ατεκμηρίωτες κατηγορίες, ακόμη και ψέματα, που εδώ και καιρό παράγονται και αναπαράγονται καθημερινά στα κομματικά έντυπα και στα άφθονα Δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υλικό που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρά του αυτή έχει 4 πυλώνες:

Πρώτος: Μια εκδοχή -και μη στοιχειοθετημένη γενίκευση- της άσκοπης βίας που ασκήθηκε την Κυριακή στη Ν. Σμύρνη. Σε αυτή την προσπάθεια παρουσιάζονται άλλα πέντε γεγονότα «αστυνομικής βίας». Όλα ανύπαρκτα ως γεγονότα αστυνομικής βίας, όπως προκύπτει από στοιχεία ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, όπως στην περίπτωση Ινδαρέ.

Δεύτερος: Τη μονοδιάστατη παρουσίαση της αστυνομίας ως κατασταλτικού μηχανισμού που δρα κυρίως κατά της νεολαίας. Προβάλλονται η εκκένωση κατάληψης της πρυτανείας στο ΑΠΘ -που έγινε με εντολή εισαγγελέα-, οι έλεγχοι στις πλατείες- όπου επεμβαίνει η αστυνομία μετά από καταγγελίες συνωστισμού. Αποσιωπούνται όλα τα γεγονότα έκνομων ενεργειών στα Πανεπιστήμια, το γεγονός ότι στο ΑΠΘ οι 14 από τους 33 καταληψίες δεν ήταν φοιτητές, τα 12 εκατομμύρια ελέγχων χωρίς επεισόδια που έχει πραγματοποιήσει η αστυνομία για τον έλεγχο των μέτρων κατά της πανδημίας και πολλά άλλα. Και το κυριότερο, αποσιωπάται το τεράστιο έργο που παράγει η αστυνομία κατά της εγκληματικότητας -δημοσιεύεται κάθε μήνα αναλυτικά- η στροφή σε ήπια αστυνόμευση σε συνεργασία με Δήμους στις μεγαλουπόλεις. Το 99% του έργου της αστυνομίας δεν έχει καμία σχέση με όσα μεγεθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτος: Την αποσιώπηση, δηλαδή τη σιωπηρή αποδοχή, των 236 ενεργειών υπέρ Δ. Κουφοντίνα, την όσμωση χούλιγκαν, αναρχικών ομάδων, συμπαθούντων της τρομοκρατίας με τμήματα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα καταγγελτικό κύμα διαμαρτυρίας και τυφλής βίας κατά αστυνομικών, όπως εκδηλώθηκε σε πολλές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποκορύφωμα τους 9 τραυματίες αστυνομικούς στη διαδήλωση της Τρίτης 9 Μαρτίου. Χωρίς ούτε έναν τραυματία διαδηλωτή σε περισσότερες από 200 διαδηλώσεις και με 9 τραυματίες αστυνομικούς σε μια μέρα μόνο, μάλλον σαν πικρή φάρσα ακούγεται!

Τέταρτος: Την απουσία κάθε αναφοράς στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή τα πολύ βίαια επεισόδια σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία που προκαλούνται λόγω των περιορισμών που έχει φέρει η πανδημία, κυρίως από ακροδεξιά στοιχεία. Αξίζει τέλος η επισήμανση ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που να στηρίζει παρόμοιες διαμαρτυρίες, πολύ περισσότερο συμμαχίες λούμπεν και φιλο-τρομοκρατών.

* Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα με τα 26 ψέματα και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν και στη συζήτηση στη Βουλή, για να υποστηλωθεί πήλινα η ανύπαρκτη πραγματικότητα της γενικευμένης αστυνομικής βίας.

Β. Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

1. Πώς αντιμετωπίζετε την πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ.;

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από την έξαρση του τρίτου κύματος, ενώ μία σειρά από χώρες έχουν χτυπηθεί από το τέταρτο κύμα, που αναγκάζει μεγάλες χώρες όμως η Γερμανία και η Γαλλία να παρατείνουν τις απαγορεύσεις, ενώ άλλες όπως η Τσεχία να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλα κράτη καθώς τα νοσοκομεία τους καταρρέουν. Στην Ελλάδα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπερνούν τις 1.400, από 557 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχει μπει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πίεσης στο Ε.Σ.Υ..

Χθες, κατά την διάρκεια της τακτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ήδη το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει σε εφημερία ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-Covid, ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά. Τα νοσοκομεία «Λητώ» και Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώθηκαν στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως Covid θεραπευτήρια, ενώ σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

2. Τελικά πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός με τα εμβόλια της AstraZeneca;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε μετά τις αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτή την απόφαση με βάση τα εξής:

– Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

– Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τις επίσημες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν στηρίζουν μια απόφαση αντίστοιχη με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα επαναξιολογήσει τη στάση της ανάλογα με τις όποιες αποφάσεις του EMA.

3. Πώς εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα;

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει σχεδόν 1.300.000 εμβολιασμοί και προχωρά και η ένταξη και άλλων ομάδων του πληθυσμού στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η επόμενη ομάδα που θα μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι οι ευπαθείς αυξημένου κινδύνου, ενώ οι επόμενες ηλικιακές ομάδες είναι οι 70-74 και 65-69.

Στο τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι συμπολίτες μας που το επιθυμούν από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες.

Γ. Σχετικά με ΣΥΡΙΖΑ και Κουφοντίνα

Ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνας συνοδεύει τη διακοπή της απεργίας πείνας με κάλεσμα συμμετοχής στις κορονοδιαδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχεται την πρόσκληση του Κουφοντίνα για συμμετοχή σε κοινούς αγώνες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είχαν υιοθετήσει τα αιτήματά του τη στιγμή που κανένα δικαστήριο δεν τα έκανε δεκτά. Άρα για ποια εφαρμογή του νόμου μιλούσαν;

Η Κυβέρνηση είπε όχι στον εκβιασμό, υπερασπίστηκε σταθερά το Κράτος Δικαίου, το οποίο νίκησε.

Δ. Για την οικονομία

1. Ποια ήταν τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα;

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης -θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, επικροτήθηκε η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Και αυτό ακριβώς αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και προστατεύονται οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επαινέθηκε η πρόοδος -παρά τις αντίξοες συνθήκες-σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Ειδικότερα:

– Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 αφού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

– Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.

– Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

2. Από πότε θα ξεκινήσουν οι καταβολές από τον e-ΕΦΚΑ και από τον ΟΑΕΔ;

Από σήμερα έως και τις 19 Μαρτίου θα θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ πληρωμές ύψους περίπου 116 εκατ. ευρώ που αφορούν σε πάνω από 170.000 δικαιούχους. Ειδικότερα θα καταβληθούν:

-18 εκατ. ευρώ σε 45.000 περίπου δικαιούχους στο πλαίσιο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η καταβολή θα γίνει σήμερα 16 Μαρτίου.

– 45 εκατ. ευρώ σε 40.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 30 εκατ. ευρώ σε 66.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 500.000 ευρώ σε 950 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.