Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Μοσχάτο, 13 Φεβρουαρίου 2021

Α. Θέσεις του  Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ελληνική υψηλή στρατηγική.

 

1.Ποιό μπορεί να είναι το όραμα της Ελλάδας για την τρίτη εκατονταετία μετά την Επανάσταση του 1821;

Για το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας  μετά την Επανάσταση του 1821 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την ελληνική υψηλή στρατηγική που διοργάνωσε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων ανέφερε: «Το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας είναι μία Ελλάδα η οποία έχει αυτοπεποίθηση, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική ευημερία, που θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των πολιτών, να αντιμετωπίζει δηλαδή ουσιαστικά προβλήματα κοινωνικών ανισοτήτων τα οποία δυστυχώς παντού στον κόσμο και τα τελευταία 20 χρόνια διευρύνθηκαν. Μία χώρα η οποία έχει ισχυρή θέση περιφερειακή, είναι αξιόπιστος σύμμαχος και συνδυάζει την σκληρή ισχύ με οικονομική δύναμη και με μία δυνατότητα να μπορεί να επενδύει και σε αυτό το οποίο ονομάζουμε ήπια ισχύ, που στο δικό μου το μυαλό δεν είναι κάτι παραπάνω από την αξιοπιστία της χώρας και τη δυνατότητά της να ασκεί ενεργό πολιτική με ενδεχομένως μη παραδοσιακούς τρόπους». 

2.Ποιές προοπτικές διαμορφώνονται για τη μέρα μετά την πανδημία;

«Αυτή τη στιγμή» όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, «οι δυνατότητες που προσφέρονται στην ίδια την πατρίδα μας για να επιστρέψουν συμπολίτες μας οι οποίοι έφυγαν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, είναι  πολύ περισσότερες από ότι ήταν πριν από κάποια χρόνια. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά την πανδημία η ελληνική οικονομία θα μπει σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Ξένες εταιρείες έρχονται και επενδύουν στη χώρα και αναζητούν πολύ συχνά ανθρώπινο δυναμικό με τα χαρακτηριστικά που έχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα και απαρτίζουν αυτό το οποίο αποκαλούμε, τη διασπορά ή τουλάχιστον τη νέα διασπορά, αυτό το οποίο περιγράφουμε ως το φαινόμενο του brain drain».

Όπως σημείωσε, «οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην χώρα, όχι μόνο επειδή θα τους προκύψει μόνο μία καλή επαγγελματική ευκαιρία. Θα επιστρέψουν αν έχουν εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της χώρας να προοδεύσει και να μπορέσει να ξεκολλήσει από το τέλμα, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Πιστεύω ακριβώς ότι αυτή η προοπτική διαφαίνεται σήμερα στον ορίζοντα και για αυτό είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η δεκαετία, που τεχνικά ξεκίνησε το 2020 αλλά -ας πούμε χάριν της συζήτησης- ξεκινάει εμβληματικά το 2021, με αφορμή και τα 200 χρόνια, θα είναι μία πολύ καλή δεκαετία για τη χώρα μας».

*Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός

Β. Για την πανδημία

 

1.Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα;

 

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση.  Υπήρξε μια αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα γεγονός που οδήγησε την Κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.  Συγκεκριμένα: Ο μέσος όρος κρουσμάτων  την εβδομάδα που πέρασε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμό. Ταυτόχρονα έχει σημαντικά αυξηθεί και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά και είναι περίπου στις 45.000. Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%. Είχαμε αύξηση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 43 έτη.  Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με την μεγαλύτερη κινητικότητα. Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Εύβοια, η Αττική και η Αχαΐα. Η Αττική εμφανίζει μία ήπια αύξηση. Εξαίρεση αποτελεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και ο  Πειραιάς όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα με ενδιάμεση ηλικία τα 40 έτη. Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο στη Χαλκίδα με σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας.

  1. Θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί εξαιτίας της αναμενόμενης κακοκαιρίας.

Πρωτ’ απ’ όλα να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έσπασε χθες από τις 27 το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών, ενώ -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του- οι ρυθμοί αυξάνονται διαρκώς. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ενόψει της κακοκαιρίας. Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι  προσπελάσιμα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού. Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες  περιοχές θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά.

3.Πως διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης σχετικά με το επίπεδο κινδύνου;

 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, παραμένουν οι Δήμοι Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Θήρας, και Δήμος Μυκόνου και προστίθενται η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, καθώς και  η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου).

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, παραμένουν οι Δήμοι:  Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Σπάρτης, Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,   η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,.   Στο ίδιο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τίθεται  η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Καρπάθου.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου,

4.Πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας;

Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα με στόχο την ορθή εφαρμογή των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού  Συγκεκριμένα:

Για τον ιδιωτικό τομέα:

-Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης.

-Οι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

-Οι άδειες μετακίνησης που ήταν σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

-Οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.

-Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα:

-Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

-.Οι βεβαιώσεις κίνησης πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα.

-Οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS.

Γ. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

 

1.Πόσες νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού προκηρύχθηκαν για το Ε.Σ.Υ. και σε ποιες ειδικότητες δόθηκε προτεραιότητα;

Σταθερή βούληση και φροντίδα της Κυβέρνησης είναι η θωράκιση, ανανέωση και ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και την βούληση αυτή την αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη. Χθες προκηρύχθηκαν 939 νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, για την περαιτέρω ενίσχυσή του. Από αυτές, οι 847 αφορούν Νοσοκομεία και οι υπόλοιπες 92 Κέντρα Υγείας.

Ειδικά για τα Νοσοκομεία, προτεραιότητα δόθηκε σε κρίσιμες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων: Ακτινολογίας Αναισθησιολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας,  Παιδιατρικής , Πνευμονολογίας  και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών .

Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες έως και την Τετάρτη 3 Μαρτίου

Η νέα προκήρυξη έρχεται σε συνέχεια των τριών προηγούμενων που δημοσιεύθηκαν το 2020, με συνολικά 1.423 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Δ. Οικονομία

 

1.Τι θα ισχύσει για τις ασφαλιστικές εισφορές πληττόμενων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που λήγουν στα τέλη Απριλίου;

Μετά  τις ρυθμίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών που προβλέπουν την παράταση των φορολογικών οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που λήγουν στις 30 Απριλίου για τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ανάλογη απόφαση λαμβάνει και το Υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα:

Παρατείνονται  έως τις 31     Δεκεμβρίου 2021 οι  πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή ορίζεται  ένα ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1η Ιανουαρίου 2022. Ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων, θα υπάρξουν μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους.  Άμεσα θα δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση και για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου.

2.Τι σημαίνει η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στους νέους μετόχους που έγινε χθες;

Η σύμβαση μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στους νέους μετόχους που  υπογράφηκε χθες ολοκληρώνει, με επιτυχία, μία μακρά και δύσκολη διαδικασία. Πλέον, η εταιρεία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2014 και ακολούθησαν -το 2017- δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί καθώς και ένας διαγωνισμός, -το 2019-  με ελεύθερη διαπραγμάτευση, χωρίς αποτέλεσμα. Τον Μάρτιο του 2020, ο ειδικός εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής  διαγωνισμού εκποίησης βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η ΕΛΒΟ γύρισε χθες σελίδα.

Ε. Μέτρα για την κακοκαιρία

 

1.Έχει προετοιμαστεί η Κυβέρνηση για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων;

Ενόψει της κακοκαιρίας, που σύμφωνα με την πρόβλεψη των μετεωρολόγων θα είναι σφοδρή με χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε όλη τη χώρα. Για τον λόγο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία με την συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών και  των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, των παραχωρησιούχων των εθνικών οδών, όπως και όλων των αρμοδίων κρατικών φορέων. Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων, καθώς και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Επισημάνθηκε η ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και συνεργασία. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι Δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό , στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία». Για το λόγο αυτό οι Δήμοι καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα αλλά και οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

ΣΤ.Για το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια

 

1.Πώς σχολιάζετε τη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος;

Δίχως έκπληξη η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την άρνηση και το «Όχι σε όλα», Στην ονομαστική ψηφοφορία είπε:

– ΟΧΙ στην ελεγχόμενη είσοδο στα Α.Ε.Ι., παρά το γεγονός ότι το 60,4%,   των ψηφοφόρων  του, τάσσεται υπέρ αυτής της ρύθμισης.

– ΟΧΙ στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αναβαθμίζει ουσιαστικά τα Α.Ε.Ι. μας, παρά το 52,2% των ψηφοφόρων του λένε ΝΑΙ.

– ΟΧΙ στη δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού εισαγωγής σε δημόσιο ΙΕΚ.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, εδώ κρύβεται μια πραγματική έκπληξη, καθώς η ονομαστική ψηφοφορία αποκάλυψε πως διαφωνεί με την ίδια του την πρόταση: Ψήφισε ΟΧΙ στη θέσπιση μονάδας ασφαλείας και προστασίας του Α.Ε.Ι. που υπάγεται στον Πρύτανη! Θυμίζουμε πως το ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, πρότεινε η ασφάλεια των Α.Ε.Ι. να υπάγεται συνολικά στα όργανα διοίκησής τους.

Παράλληλα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ απέρριψε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είπε ΟΧΙ στο παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, διαφώνησε με την ύπαρξη πειθαρχικού πλαισίου στο Πανεπιστήμιο, ενώ καταψήφισε την πρόβλεψη να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των επιλογών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό για να σπουδάζουν περισσότεροι νέοι εκεί που πραγματικά επιθυμούν.

Αξιοσημείωτο επίσης πως το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ ένωσαν τα ΟΧΙ τους στο άρθρο 37, που προβλέπει τη δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων από  μαθήματα π.χ. γυμναστικής, μουσικής, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Η επιτομή της τυφλής αντιπολίτευσης και της εμμονής του ΟΧΙ σε όλα.

*Έρευνα της εταιρείας Marc για το Πρώτο Θέμα – 31/1/2021

2.Γιατί νομοθετείτε εν μέσω πανδημίας;

 

Το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε ότι ασχολούμαστε μόνο με τη διαχείριση της πανδημίας και ότι δεν είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις. Όμως δεν το κάνουμε, γιατί, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, έχουμε χρέος να φέρουμε τις σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας και στη βάση των οποίων έχουμε εκλεγεί. Είναι κατάκτηση όλων των βουλευτών ότι νομοθετούν παρά την πανδημία, ότι το κράτος προσαρμόζεται και προχωράει. Ότι τίποτα δεν σταματάει τη Δημοκρατία. Το, δε, συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ήγειρε εκτενέστατο δημόσιο διάλογο: Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και εν συνεχεία στα Μ.Μ.Ε., τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 13/1, συγκέντρωσε 569 σχόλια στη διαβούλευση, έγιναν 7 συνεδριάσεις στη Βουλή (4 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και 3 στην Ολομέλεια), μίλησαν 167 βουλευτές, 5 πολιτικοί αρχηγοί. Είναι από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν περισσότερο, σε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία.

3.Εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ποια είναι η θέση σας;

 

Οι νόμοι ψηφίζονται από τη Βουλή για να ισχύουν. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, υποκινεί σε καταστρατήγησή τους. Δε νοείται κράτος δικαίου όταν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Η Κυβέρνηση προχωρά το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό της έργο, με συνέπεια και βούληση, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Γι’ αυτό εξελέγη, και η κοινωνία είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Δεν θα κρατήσουν πίσω τη χώρα οι θορυβώδεις μειοψηφίες.

Ζ. Σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις

 

1.Τι έκανε και τι θα κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης και κακοποίησης;

Σιωπή δεκαετιών σπάει τώρα, ακριβώς γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Με τις πρωτοβουλίες της, αλλά και την ευαισθησία της. Στο παρελθόν, άλλες περιπτώσεις (π.χ παρενοχλήσεις στην πρεσβεία Βενεζουέλας) συναντούσαν τείχος αδράνειας και συγκάλυψη. Κάτι που απογοήτευε και αποθάρρυνε τα θύματα να βγουν μπροστά.  Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος τώρα αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να βγει μπροστά και να καταγγείλει τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές. Η στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή άσκησης βίας, είναι αμέριστη και συνεχής. Το έχει κάνει ήδη με την δημόσια  στήριξη του στη Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος της να καταγγείλει την κακοποίηση που υπέστη. Έχει υπάρξει ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα, ώστε να σπάσει ο φόβος και η σιωπή και να αισθανθεί κάθε πολίτης ότι μπορεί να αναφέρει τι του έχει συμβεί. Η Κυβέρνηση τροποποίησε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στο βιασμό  και πρόβλεψε αυστηρότερες ποινές. Παρακολουθεί με μεγάλη ευαισθησία τα θέματα που εγείρονται -και ιδίως ό,τι αφορά στην κακοποίηση ανηλίκων- και υπάρχει συστηματική προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα επεξεργαστεί τη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

Η. Ανασυγκρότηση της Ο.Κ.Ε.

 

1.Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο της Ο.Κ.Ε. που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση;

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση  αναθεωρεί ριζικά τον Ιδρυτικό Νόμο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.). Διαμορφώθηκε κατόπιν συνεργασίας με την Ο.Κ.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να αποτελεί η Ο.Κ.Ε. ενεργό συνομιλητή και συνεργάτη, με σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συνεννόησης και σύγκλισης. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Διεύρυνση των θεματικών πεδίων αρμοδιότητας έκφρασης γνώμης από την Ο.Κ.Ε..

-Ρητή αναφορά σε αρμοδιότητες που αφορούν: (α) υποβολή προτάσεων για θέματα ίσης μεταχείρισης,(β) συμβολή της Ο.Κ.Ε. στον περιφερειακό – τοπικό κοινωνικό διάλογο, (γ) σύνταξη ετήσιων εκθέσεων και υποβολή τους στη Βουλή

-Σύντμηση του χρόνου ανταπόκρισης της Ο.Κ.Ε. (15-20 ημέρες, αντί για 30-45) για την έκδοση γνώμης, προκειμένου να μην καθυστερεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

-Εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Ο.Κ.Ε., με αναλυτική αναφορά των ρητών αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης και διαχείρισής της.

-Υποχρέωση δημοσίευσης προϋπολογισμού και απολογισμού στον ιστότοπο της Ο.Κ.Ε. για την προώθηση της διαφάνειας και λογοδοσίας του θεσμού.

-Πρόβλεψη -για πρώτη φορά- της κατάρτισης Οργανισμού της Ο.Κ.Ε. με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο να διασφαλιστεί η οργανωτική δομή, η στελεχιακή επάρκεια και η λειτουργική δυναμική του θεσμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.