Ολοκλήρωση Συμμετοχής ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από 21 έως 22 Οκτωβρίου 2021.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή (SACEUR) αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της Συμμαχίας να διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια στο πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας, η οποία περιλαμβάνει και τις μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

Σχετικώς με την αντιμετώπιση της πυραυλικής απειλής, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τη σπουδαιότητα του νεοσύστατου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE), που εγκαινιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Σούδα της Κρήτης, με επικεφαλής τη Χώρα μας. Επιπρόσθετα, σημείωσε την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετατροπής του Αφγανιστάν σε καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς οποιαδήποτε αναζωπύρωση θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στην ευρύτερη Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Υπουργός επέσεισε την ανάγκη να προληφθεί η πιθανότητα δημιουργίας μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη δεδομένου ότι θα προκαλέσουν νέα σημαντικά προβλήματα.

Τέλος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης NATO – Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη αναβάθμισής της σε στρατηγικό επίπεδο, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών.

Κατά την παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη διεπιχειρησιακότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, συνεισφέροντας έτσι στη συλλογική ασφάλεια των χωρών της Συμμαχίας και της Ε.Ε., καθώς και στην καλύτερη κατανομή των βαρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Στο ίδιο πλαίσιο, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), χωρών με ισχυρή και διαχρονική δέσμευση στους στόχους της Συμμαχίας, ενισχύει τους Διατλαντικούς δεσμούς και, όπως και στην περίπτωση της Συμφωνίας με τη Γαλλία, ενδυναμώνει τη συλλογική ασφάλεια, υποστηρίζει τις κοινές αξίες και προωθεί τα κοινά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργού Εθνικής Αμύνης στη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.