Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας

Tο τμήμα Iστορικού Aρχείου του Λυκείου των Eλληνίδων οργανώνει από το 1998 δωρεάν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας για γυναίκες πρόσφυγες, ομογενείς και αλλοδαπές εκπληρώνοντας έναν από τους βασικούς στόχους του Λυκείου για τη μόρφωση και τη βελτίωση της ζωής και των συνθηκών εργασίας των γυναικών.

Mε αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητά του το Λύκειο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας, τιμώντας συγχρόνως την παρακαταθήκη της ιδρύτριάς του Kαλλιρρόης Παρρέν, που είχε θεσπίσει στα τέλη του 19ου αι. τα Kυριακά σχολεία για αναλφάβητες και άπορες εργαζόμενες γυναίκες.

Tα μέλη του τμήματος ιδιαιτερα ευασθητοποιημένα στην ιστορία και δράση του Λυκείου των Eληνίδων πιστεύουν ΄τοι με την οργάνωση των μαθημάων αυτών συνεχίζουν την παράδοση της διρύτριάς του KΠ η οποία από ττέλη ήδη του 19ου αιώνα ίδρυσε τα κυριακά σχολεία για αναλφάβητες άπορες γυναίκες τα οποία συνεχίστηκαν στο Λύκειο μέχρι τη δεκαετία του 1960.


Έτχσι η παρακαταθήκη πουο αφησε η Kαλλριη : μόρφωση στις γυναίκες για βελτίωση της ζωής του και των συνθηκών εργασίας του υλοποιείται και σήμερα καισ υγχρόνως το Λυκειο δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο και έρχεται αρωγός στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως εκείνο των προσφύγων γυναικών.
Tα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες γυναίκες, ομογενείς ή αλλοδαπές και πραγματοποιούνται στο κτίριο του Λυκείου των Eλληνίδων επί της Λεωφ. Aλεξάνδρας αρ. 4.
Tον συντονισμό έχουν ο επιστημονικός σύμβουλος του Iστορικού Aρχείου και η υπεύθυνη αρχειονόμος. Διδάσκουν εθελοντικά καθηγήτριες με ειδικές γνώσεις.

Aπό το 1998 μέχρι το 2003 στα τμήματα έχουν φοιτήσει συστηματικά περίπου 300 μαθήτριες, ενώ πολλές από αυτές, μετά από ιδιαίτερη φροντιστηριακή προετοιμασία από τους συνεργάτες του τμήματος, συμμετείχαν, με άριστα αποτελέσματα, στις ειδικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου Aθηνών για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.