Πηγή: dw.com

URL: Μποτιλιάρισμα πλοίων στην Κίνα λόγω κορωνοϊού | Οικονομία | DW | 23.06.2021

Μποτιλιάρισμα πλοίων στην Κίνα λόγω κορωνοϊού

Νέο «μποτιλιάρισμα» πλοίων στη νότια Κίνα προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αιτία, η νέα έξαρση κορωνοϊού στην περιοχή.

    
Λιμάνι Σενζέν Κίνα

To μεγάλο λιμάνι Σενζέν στη νότια Κίνα

Η νέα, μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση πλοίων, τα οποία μεταφέρουν διεθνή εμπορευματοκιβώτια στα νότια της Κίνας, φαίνεται να είναι χειρότερηαπό τον αποκλεισμό της διώρυγας του Σουέζ τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό ανέφερε ο Βίνσεντ Κλερκ, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Μάερσκ με έδρα τη Δανία, σε συνέντευξη τύπου στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg περίπου 130 πλοία-κοντέινερ από όλον τον κόσμο βρίσκονται αγκυροβολημένα αυτή την περίοδο στο σημαντικό κινεζικό λιμάνι Σενζέν-Γιαντιάν. 

Η αιτία έγκειται στη νέα έξαρση -αν και περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας- του κορωνοϊού στο νότιο τμήμα της επαρχίας Γκουανγκτόνγκ, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Οι τοπικές αρχές έχουν διατάξει ήδη το κλείσιμο του λιμανιού λόγω κορωνοϊού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα διεθνή εμπορικά πλοία που να μην μπορούν να αποπλεύσουν. 

Υπερπλήρεις χώροι αποθήκευσης

Λιμάνι Σενζέν Κίνα

Γεμάτοι χώροι αποθήκευσης, αγκυροβολημένα πλοία

Ως αποτέλεσμα οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες εχουν εκτροχιαστεί. Γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αναφέρουν ότι οι χώροι αποθήκευσης εμπορευμάτων στην ευρύτερη περιοχή είναι ήδη υπερπλήρεις. Όπως αναφέρει ώστόσο ο οικονομολόγος Νικ Μάρο από την Economist Intelligence Unit με έδρα το Χονγκ Κονγκ: «Η κατάσταση στην Γκουανγκντόνγκ φαίνεται να τίθεται ξανά υπό έλεγχο. Αλλά οι καθυστερήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες για πολλές εβδομάδες ακόμη».

Οι υλικοτεχνικές καθυστερήσεις αποτελούν πρόβλημα ειδικά για την βιομηχανία τεχνολογίας και ηλεκτρονικών ειδών. Περίπου το 90% των παγκόσμιων εξαγωγών του κλάδου διέρχονται από το λιμάνι Σενζάν. Σύμφωνα με τον Νικ Μάρο, πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο και δεδομένης της εξάρτησης της Δύσης από κινεζικά εμπορεύματα.

«Δεν υπάρχει για την ώρα ένδειξη μειωμένης ζήτησης για εμπορεύματα και καταναλωτικά αγαθά. Σε πολλές δυτικές χώρες συνήθως τους τελευταίους μήνες του έτους τα αποθέματα αναπληρώνονται. Αυτό διασφαλίζει υψηλή εμπορική δραστηριότητα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι κλυδωνισμοί που βλέπουμε τώρα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να χαλαρώσουν μόνο προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους», παρατηρεί τέλος ο Νικ Μάρο.

Στέφεν Βούρτσελ, SWR Σανγκάη

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.