Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -χαιρετίζοντας την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα- έστειλε μήνυμα για ένα ασφαλές Καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η ασφάλεια τόνισε είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται.

Ήδη από την περασμένη Τρίτη η Ελλάδα -μαζί με άλλες έξι χώρες της Ε.Ε.- ενεργοποίησαν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός διαμορφώθηκε σε μόλις δύο μήνες, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνταν χρόνια. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού -που κάποιοι θεωρούσαν καταδικασμένη και λοιδορούσαν- κατέληξε σε σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς μπορεί να λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες, να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους -με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα- και να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Η χώρα μας στέλνει μήνυμα ότι είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Επιδημιολογική κατάσταση και ανάκτηση ελευθερίας

Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Η πανδημία, ωστόσο, είναι εδώ και -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε να τηρούμε

Επιδημιολογική κατάσταση και ανάκτηση ελευθερίας

Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Η πανδημία, ωστόσο, είναι εδώ και -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε να τηρούμε

τους υγειονομικούς κανόνες, να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την ασπίδα που μας προσφέρει η επιστήμη με τα εμβόλια.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που δημιουργεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης Κράτους και πολίτη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 5.790.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3.752.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό πάνω από 35%, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 2.155.000, ποσοστό πάνω από 20%.

Σημειώνεται ότι με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ ο μέσος όρος όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνει στο 27%.

Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ταυτόχρονα εξακολουθούμε να προσέχουμε έτσι ώστε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να έχουμε φέτος ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο Καλοκαίρι.

Προοπτικές της οικονομίας

Όπως ήδη γίνεται αντιληπτό, η οικονομία μπαίνει σταδιακά σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει, σειρά διεθνών εκθέσεων, όπως η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σε όλες τις περιπτώσεις επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Και προεξοφλείται ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και ακόμη ισχυρότερη το 2022. Παρέχεται δηλαδή ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της οικονομίας.

Το ΥΠΑΙΘ δέχεται έντονη κριτική για την αναστολή λειτουργίας 4 τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Με τι κριτήρια λήφθηκε αυτή η απόφαση;

· Η απόφαση αφορά μέρος μιας συνολικής προσπάθειας ανασυγκρότησης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας. Άλλωστε, έχουν προηγηθεί άλλες ενέργειες. Πχ. τέθηκαν σε αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας 37 νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

· Η απόφαση για αναδιάρθρωση των τμημάτων έγινε έπειτα από πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών και θετικής εισήγησης της ΕΘΑΑΕ που έκανε δεκτή η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η εν λόγω απόφαση εδράζεται σε σχεδιασμό και μελέτη που αφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία για τα Τμήματα αυτά.

· Το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνένωση τριών τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής σε τρεις πόλεις, μεταξύ των οποίων είναι και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι, σε ένα Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι. Αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα αριθμητικής ανεπάρκειας μελών ΔΕΠ και υποστηρικτικού προσωπικού, κατακερματισμού, ανεπάρκειας υποδομών και ανεπαρκούς δυνατότητας για φοιτητική μέριμνα, τα οποία προέκυψαν από την ακαδημαϊκά και χωροταξικά άναρχη διαδικασία δημιουργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ενσωμάτωση Σχολής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και δημιουργία νέων τμημάτων. Επισημαίνεται ότι το 2020, η βάση εισαγωγής σε δύο από τα τρία τμήματα που συνενώνονται ήταν κάτω από το 1.7, ενώ ακόμη και ο πρώτος εισακτέος είχε βαθμό κάτω από 10.

· Επίσης, το Σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, το οποίο μεταφέρεται από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Αυτές οι αλλαγές θεωρούνται επιβεβλημένες λόγω του αμφιλεγόμενου για προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αντικειμένου του Τμήματος Μουσειολογίας, της γεωγραφικής απόστασης του τμήματος από την υπόλοιπη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία βρίσκεται στην Πάτρα, της έλλειψης διδακτικού προσωπικού και εργαστηριακής υποδομής, και της αμφίβολης απορρόφησης των μελλοντικών αποφοίτων του τμήματος από την αγορά εργασίας.

· Ενδεικτικά στοιχεία τμημάτων:

– Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα: Βαθμός εισαγωγής 1,7/20. Ρυθμός Αποφοίτησης 3,6%. Το 90,5% των νέων φοιτητών εισήλθαν με βαθμό 5 έως 10.

– Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο: Βαθμός εισαγωγής 5,4/20. Το 91% των νέων φοιτητών εισήλθαν με βαθμό 5 έως 10. Από τους νεοεισερχόμενους φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας, το 43% δεν φτάνουν καν στο σημείο να συμμετέχουν έστω και σε μία εξέταση του πρώτου έτους.

– Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι: Βαθμός εισαγωγής 0,87/20. Το 46,7% των νέων φοιτητών εισήλθαν με βαθμό κάτω από 5.

– Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο: Βαθμός εισαγωγής 1,5/20. Ρυθμός αποφοίτησης 6,8%. Το 64,3% των νέων φοιτητών εισήλθαν με βαθμό από 5 έως 10.

Ποιες είναι οι νέες αλλαγές στο σχολείο από το Σεπτέμβριο;

Από το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν σημαντικές καινοτομίες και ευρύτερη αλλαγή φιλοσοφίας στα σχολεία μας.

· Δίνεται έμφαση, πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης.

Εφαρμόζεται καθολικά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και προβλέπονται οι δραστηριότητες στα αγγλικά στο νηπιαγωγείο.

· Επεκτείνονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, από το Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, που είχαν εισαχθεί φέτος πιλοτικά σε 218 σχολεία. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων περιλαμβάνουν θεματικές όπως όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, προστασία περιβάλλοντος, οδική ασφάλεια, σεβασμό στη διαφορετικότητα. Επιπλέον φέτος διακρίθηκαν με Ευρωπαϊκό Βραβείο Εκπαίδευσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο (Global Education Network Europe).

· Διπλασιάζονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που φτάνουν τα 112 πανελλαδικά και πλέον προβλέπονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας.

· Αναβαθμίζεται η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ιδρύονται για πρώτη φορά Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

· Αναμορφώνονται έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια τα προγράμματα σπουδών

· Επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας με οριζόντια προγράμματα επιμορφώσεων,

· Για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία, πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.