Ζ. Μπορέλ: «Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας»

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο προσχέδιο για την Στρατηγική Πυξίδα.

Πρόκειται για κείμενο πέντε σελίδων με τίτλο «Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο: πρέπει να λειτουργούμε σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό στρατηγικό περιβάλλον. Ο σκοπός της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να αξιολογήσει τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να προτείνει επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πάροχος ασφάλειας για τους πολίτες της, προστατεύοντας τις αξίες και τα συμφέροντά της» αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Προσθέτει ότι, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, οι Ευρωπαίοι πολίτες «θέλουν η ΕΕ να συμβάλει με πιο ενεργό τρόπο στην ασφάλειά τους και στον κόσμο».

«Το σημείο εκκίνησης της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Αντιμετωπίζει νέες απειλές που δεν είναι μόνο στρατιωτικές ή εδαφικές», υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άμυνα της Ευρώπης θα απαιτήσει μια νέα, ολοκληρωμένη αντίληψη ασφάλειας και ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στον μελλοντικό πόλεμο και την ευρωπαϊκή άμυνα» συμπληρώνει.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «το γεωπολιτικό στάδιο γίνεται επίσης πιο σύνθετο. Όλο και περισσότερα κράτη συμπεριφέρονται ως εταίροι σε ορισμένα ζητήματα και ως ανταγωνιστές ή αντίπαλοι σε άλλα. Οι διεθνείς σχέσεις οργανώνονται όλο και περισσότερο σε συναλλακτική βάση. Για την ΕΕ, η οποία παραμένει ο πιο ανοιχτός χώρος στον κόσμο και η οποία συνορεύει με πολλές περιοχές συγκρούσεων, αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση» .

Τονίζει ότι «η ΕΕ έχει εξοπλιστεί με μια σειρά μέσων για την εισαγωγή μεγαλύτερης συνοχής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το 2017, ξεκίνησε τη Συντονισμένη Ετήσια Ανασκόπηση για την ‘Αμυνα (CARD) για τον εξορθολογισμό των στρατιωτικών δαπανών σε όλη την ΕΕ και τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) για την αύξηση των δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. Με βάση τις προηγούμενες προσπάθειες, ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας (ΕΤΑ) τον Ιανουάριο του 2021, για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτές οι προσπάθειες ενισχύουν την επιχειρησιακή μας ικανότητα».

«Η άσκηση Στρατηγική Πυξίδα» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος «δεν είναι ούτε κρυστάλλινη σφαίρα για την πρόβλεψη του μέλλοντος, ούτε μια «ασημένια σφαίρα» που θα επιτρέψει ως δια μαγείας στην Ευρώπη να αναπτύξει κοινή αμυντική πολιτική εν μία νυκτί. Είναι, όμως, ένας οδηγός προετοιμασίας, απόφασης και δράσης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.