Επιβάλλεται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η εξέλιξη, ωστόσο, της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές.

Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της «Ο» και της «Δ»- συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η Κυβέρνηση συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν.

Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί απευθύνουμε πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της υποχρεωτικότητας και αυτό επιδιώκουμε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο:

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.

Πώς θα εισπράττονται τα 100 ευρώ από τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Η βεβαίωση του προστίμου, γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του καταλόγου υποχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιρούνται όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλλουν αιτιολογημένη αίτηση αναίρεσης του προστίμου θα μπορούν να το πράττουν επίσης μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.cov.gr με την χρήση των κωδικών taxis.

Με τον παραπάνω τρόπο μπορεί να υπάρξει και ενημέρωση για αλλαγή κατοικίας ή ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.

Ξεκίνησε η εκπαίδευση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα, στην Κομοτηνή, η εκπαίδευση των πρώτων 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η πρόσληψή τους έγινε με διαδικασίες ΑΣΕΠ και ήταν μια σύνθετη άσκηση, καθώς έπρεπε να επιλέγονται άνθρωποι οι οποίοι πέρα από τις επιχειρησιακές τους ικανότητες να έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ενσυναίσθηση του χώρου που θα λειτουργούν. Γι’ αυτό οι περισσότεροι είναι χθεσινοί φοιτητές.

Η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια θα ενταχθούν στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που οφείλουν -με βάση τον νόμο- να διαμορφώσουν οι Πρυτανικές Αρχές, συνδυάζοντας μια σειρά μέτρα όπως η ελεγχόμενη είσοδος και η χρήση τεχνικών μέσων, όπως οι κάμερες.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμισή τους. Η Κυβέρνηση με τους νόμους που ψήφισε και τις δράσεις που αναπτύσσει για το σκοπό αυτό κάνει πράξη ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια, οφείλουν να συμβάλλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας χωρίς φόβο και δισταγμό. Αποτελούν, άλλωστε, πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης

Η Κυβέρνηση δημιουργεί με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης και διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων. Στόχος είναι καμία κακοποιητική πράξη να μην μένει στο σκοτάδι, να μην μένει ατιμώρητη. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση:

Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Δημιουργήθηκε Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Πέρσι δέχθηκε 81 καταγγελίες, ενώ το 2020 δεν ξεπερνούσαν τις 21.

Προωθούνται:

η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας,

δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών,

ενίσχυση του δικτύου δομών και στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Μικρότερο το έλλειμμα του 2021

Από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2021 προκύπτει ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρότερο κατά περίπου δύο δισ. ευρώ (1.965 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αναφερόμενο στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Για την οριστικοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτείται να γνωστοποιηθούν τόσο τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης όσο και τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του

2022, που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2021 (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.).

Σημειώνεται, όμως, ότι η πολύ καλύτερη εκτέλεση έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι ανεστάλη, κατά δύο μήνες, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα.

Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής

Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν από την πλατφόρμα http://aped.gov.gr, προσωπικά πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής, διάρκειας τριών ετών, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή.

Η χρήση ψηφιακής υπογραφής συμβάλλει στην περαιτέρω διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση χρόνου.

Η λειτουργία της πλατφόρμας έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την αυθεντικοποίηση και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του πολίτη (υπηρεσίες εμπιστοσύνης).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.