Δ.Τ.: Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδοτικής και τεχνικής συμβολής της Τράπεζας της Ε.Ε. σε επενδυτικά έργα στην Ελλάδα

  • Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ Werner Hoyer και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen
  • Συνάντηση εργασίας με στελέχη της ΕΤΕπ εξειδικευμένα σε χρηματοδοτικά, κλιματικά και τεχνικά ζητήματα για να συζητηθούν νέες ευκαιρίες συνδρομής της Τράπεζας στην Ελλάδα, όπως ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού
  • Ο Υπουργός ενημερώθηκε σχετικά με τη στήριξη που παρείχε η ΕΤΕπ για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα έναντι του COVID-19 σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο
  • Προηγήθηκε το 2020 η ετήσια χρηματοδότηση-ρεκόρ του ομίλου ΕΤΕπ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία έφθασε τα 2,8 δισ. ευρώ
  • Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EΤαΕ) θα επισκεφθούν την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα
Ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε σήμερα την έδρα της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να διερευνήσει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση του αντικτύπου της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα και για χρηματοδότηση, με στόχο την υποστήριξη της ανάκαμψης από τον COVID-19 και την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα σε όλη τη χώρα.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer και ο Αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, ενημέρωσαν τον κ. Σταϊκούρα και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού, σχετικά με την ταχεία ανταπόκριση της ΕΤΕπ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την αυξανόμενη υποστήριξη που παρέχει για την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια.
 
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί κομβικό εταίρο για την Ελλάδα. Η σημερινή μου επίσκεψη και η παραγωγική συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο Hoyer, τον Αντιπρόεδρο Kettel Thomsen και την ομάδα τους ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή-ρεκόρ του Ομίλου ΕΤΕπ στη χώρα μας κατά το περασμένο έτος, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα μπορεί να επωφεληθούν από τη μοναδική τεχνογνωσία και την οικονομική δύναμη της Τράπεζας της Ε.Ε. Χαιρόμαστε, επίσης, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε πριν από δύο μήνες, μέσω της οποίας η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα σχέδια που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Παρασκευή, ως Διοικητής της ΕΤΕπ, μαζί με τους υπόλοιπους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγχαρώ το προσωπικό της ΕΤΕπ για τη σκληρή δουλειά του και την άνευ προηγουμένου στήριξη για την αντιμετώπιση τόσο των προκλήσεων του COVID-19 όσο και της κλιματικής αλλαγής. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Hoyer, τον Αντιπρόεδρο Kettel Thomsen και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΤαΕ Godard στην Αθήνα, για να παρουσιάσουμε τη σημαντική νέα στήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις και ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας.
 
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί για ακόμη στενότερη συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενισχύουν τη δράση για το κλίμα και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι συνάδελφοί μου στην ΕΤΕπ και εγώ ήμασταν στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στα κεντρικά μας γραφεία και να προβούμε σε ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις χώρες-εταίρους. Ανυπομονώ να επισκεφθώ την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, για να εμβαθύνω περαιτέρω τον διάλογό μας και να ανακοινώσω μια νέα σημαντική στήριξη για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.
«Η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην ΕΤΕπ πρόσφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρεία συμμετοχή της ειδικής Ομάδας Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα και να προσδιορίσουμε νέες επενδυτικές προτεραιότητες στις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι συνάδελφοί μου τόνισαν επίσης πώς ο Όμιλος ΕΤΕπ μπορεί να υποστηρίξει έργα βιώσιμων ενεργειακών υποδομών, ενεργειακής απόδοσης, βιώσιμης κινητικότητας, κυκλικής οικονομίας, ψηφιοποίησης, ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, ανταγωνιστικότητας, υγείας, έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ την Ελλάδα για πρώτη φορά ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, για να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο των επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ στη χώρα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen.
 
Η συνάντηση εργασίας με τα οικονομικά, τεχνικά, κλιματικά και αναπτυξιακά στελέχη της ΕΤΕπ πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.
 
Αξιοποιώντας τη συμμετοχή-ρεκόρ και τις εγκρίσεις στην Ελλάδα
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συμφώνησαν νέα υποστήριξη-ρεκόρ, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, για νέες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη τη χώρα και ενέκριναν περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις.
 
Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα πέρυσι αντιπροσώπευε την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του εθνικού ΑΕΠ. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευε τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή συμμετοχή στην Ε.Ε.
 
Επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα για την παρουσίαση νέας χρηματοδότησης επιχειρήσεων που σχετίζεται με τον COVID και με επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης
Την επόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer, ο Αντιπρόεδρος Christian Kettel Thomsen και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤαΕ Alain Godard θα πραγματοποιήσουν διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, για να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάσουν νέα, σημαντική χρηματοδότηση για επιχειρηματικές επενδύσεις και αναβάθμιση ενεργειακών υποδομών σε όλη την Ελλάδα και να συμφωνήσουν επισήμως ευρύτερη υποστήριξη για περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.
 
 
Πληροφορίες
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της. Παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.