Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μπρντό, Σλοβενία, 23.07.2021)

Στο θέμα των Βαρωσίων αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Μπρντό της Σλοβενίας με ατζέντα την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την επανεκκίνηση της οικονομίας στη μετα-covid εποχή.

Ακολουθεί η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών:

“Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Σλοβενία για την έναρξη της Σλοβενικής Προεδρίας, αλλά και για την συζήτηση που θα κάνουμε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα δυτικά Βαλκάνια αποτελούν για μας, και η διεύρυνση της Ένωσης προς αυτά, κυρίαρχο στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής. Πιστεύουμε ότι η εξαγωγή δημοκρατίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια θα επιφέρει σημαντική αλλαγή για τη βελτίωση όχι μόνο της ζωής των εκατομμυρίων των βαλκάνιων λαών αλλά κυρίως για την ασφάλεια στη γειτονιά μας. Η ασφάλεια στη γειτονιά μας, όπως ξέρετε, δεν είναι δεδομένη και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες εξαγγελίες του τουρκοκύπριου ηγέτη, του κυρίου Τατάρ, ο οποίος ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος (σε τμήμα) της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση δυναμιτίζει όλες τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, μεταβάλλει το καθεστώς που υπάρχει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και, βέβαια, δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν σταματά για την αλλαγή του καθεστώτος στην Κύπρο και τη δημιουργία τετελεσμένων 47 χρόνια μετά την εισβολή. Σήμερα, εδώ από το Μπρντό της Σλοβενίας θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για το πώς θα κινηθεί η Ευρώπη στη μετα-covid εποχή. Ο ιός και η πανδημία παραμένουν στις ζωές μας και πρέπει να βρούμε τους καλύτερους τρόπους ώστε και η ασφάλεια της υγείας των πολιτών να υπάρχει και παράλληλα να επανεκκινήσει ομαλά η οικονομική δραστηριότητα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.