ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2022

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την απώλεια ενός σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη του Αλέκου Φασιανού που με το έργο, την αισθητική, αλλά και την υποδειγματική συμπεριφορά του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα. Τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγο, τα παιδιά του και στους δικούς του ανθρώπους.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Συμπληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα από την επαναλειτουργία των σχολείων και τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες και παρερμηνείες, ούτε για την ορθότητα της απόφασης, ούτε για τη δικαίωση της προσπάθειας που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και τους Δήμους, προκειμένου να έχουμε δια ζώσης λειτουργιά της εκπαίδευσης.

Τη περασμένη Δευτέρα -πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων- ανιχνεύτηκαν περίπου 15 χιλ. κρούσματα, την Τρίτη 9,5 χιλ. και την Πέμπτη 6,5 χιλ.. Συνολικά, δηλαδή, την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι και την Παρασκευή από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρώτ’ απ’ όλα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους είχαμε 6.500. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο. Αν η Κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της Αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν

ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση στην κοινότητα.

Φαίνεται ανάγλυφα για άλλη μια φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα αποδείχθηκε περίτρανα με πόση επιστημοσύνη και σεβασμό στη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινωνία σχεδιάσαμε τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης. Προχωράμε με σχέδιο, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό την δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνικο-οικονομική ζωή.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και την πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η εξέλιξη, ωστόσο, της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές.

Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της «Ο» και της «Δ»- συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η Κυβέρνηση συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν. Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί, απευθύνουμε πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της υποχρεωτικότητας και αυτό επιδιώκουμε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς έληξε η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε

εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος -όπως είπα και προηγουμένως- θα εφαρμοστεί στο απόλυτο. Θέλω να διευκρινίσω πάντως ότι:

-Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.

-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Για τα μέτρα στήριξης απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης

Η Κυβέρνησή μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους με μέτρα που ξεπερνούν τα 43 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσό που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δεν επέτρεψε την εμφάνιση διαλυτικών φαινομένων στον κοινωνικό ιστό. Επίσης, απέτρεψε τον κίνδυνο λουκέτων και έξαρσης της ανεργίας και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων και περισσότερων θέσεων εργασίας.

Όπως και στις προηγούμενες φάσεις, έτσι και τώρα, ισχύει η δέσμευσή μας να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τρία επιπλέον μέτρα στήριξης. Αφορούν:

-Πρώτον, την επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

-Δεύτερον, την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα τη μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%. Το ύψος της ενίσχυσης φτάνει στο 8% επί του τζίρου του 2019 και το ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι τα 400.000 ευρώ.

-Τρίτον, την αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, καθώς και των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει όσο χρειάζεται την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Από το Σεπτέμβριο έχει εφαρμόσει μέτρα ανακούφισης 1,3 δισ. ευρώ και για τον Ιανουάριο διαθέτει 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, προωθείται νέα αύξηση, που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου και θα ισχύσει από το Μάιο.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να φέρουν το Κράτος δίπλα στον πολίτη, αλλά και κυρίως να στρώσουν το έδαφος για ακόμη περισσότερες νέες επενδύσεις, για ακόμη περισσότερες νέες επιχειρήσεις, για καλύτερα αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

-Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται, παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές, αλλά και ο τομέας της αγροδιατροφής.

-Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

-Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό.

-Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

-Προβλέπει τέσσερα κίνητρα ενθάρρυνσης και στήριξης των επενδύσεων: Πρώτον, τη φορολογική απαλλαγή. Δεύτερον, την επιχορήγηση. Τρίτον, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Και τέταρτον την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Ειδικότερα προβλέπει ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της

επιδότησης του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων και θα συμπεριλαμβάνεται και η επιχορήγηση.

Τροφοδοτούμε το αναπτυξιακό οικοσύστημα που έχουμε δημιουργήσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματίες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο εθνικός μας πλούτος και ωφελείται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Για τις απειλές στη Δικαιοσύνη από τον Παύλου Πολάκη

Τέλος, θέλω να επαναλάβω ότι δημιουργείται μείζον ζήτημα Δημοκρατίας από τις απειλές του κ. Παύλου Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης και από την κάλυψη -από την ταύτιση θα έλεγα μαζί του- που του παρέχει ο κ. Τσίπρας.

Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού συνεργάτη του σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία της χώρας μας. Εδώ τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

-Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Άρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα;

-Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στον τόπο μας λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών;

-Εμπιστεύεται -ναι ή όχι;- την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

H επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, και πολύ φοβάμαι ούτε για τελευταία. Και αυτό επειδή αποτελεί δομικό μέρος της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνες τώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη σε σχήματα και σε λογικές ξεπερασμένων εποχών, προκειμένου να βγει από την πολιτική της αφάνεια, άλλοτε καταστροφολογεί ασύστολα, άλλοτε διακινεί μύθους και άλλοτε στο όνομα μικροκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή και προσωπικών ταυτίσεων βάλλει έναντι των θεσμών και τους υπονομεύει. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των επιλογών είναι η επένδυση στο διχασμό, μήπως και κεντρίσει λίγο παραπάνω την προσοχή συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, αδιαφορώντας όμως για την εθνική ζημιά που προκαλεί.

Σε αυτή του την επιλογή ο κ. Τσίπρας, μαζί με τον κ. Πολάκη, ήταν, είναι θα παραμένουν μόνοι απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και κυρίως απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πορεύεται στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας το Κράτος και τους πολίτες σε ένα περιβάλλον μεγάλων διεθνών κρίσεων.

Είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην υπεράσπιση της Πατρίδας, του δημοσίου αγαθού και την προαγωγή της ευημερίας όλων, δίχως εξαιρέσεις. Η πορεία μας, εξαιτίας των μεγάλων κρίσεων,

δεν είναι εύκολη. Είναι όμως ασφαλής, παρά τις διακυμάνσεις. Σε αυτή τη γραμμή είμαστε και σε αυτήν θα επιμείνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση προς την Επιτροπή μια χαλάρωση των μέτρων; Για παράδειγμα, επανέναρξη της μουσικής ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα. Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής, που είμαι σίγουρος ότι θα σταθμίσει τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της και αντίστοιχα θα αποφασίσουμε.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πριν από λίγη ώρα, ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ξανθός, κατέθεσε μια επερώτηση στη Βουλή και στον κ. Πλεύρη για το Παίδων Πεντέλης και μίλησε για «ακρωτηριασμό της παιδιατρικής περίθαλψης», επειδή ακριβώς δεν θα γίνονται οι εφημερίες. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αναστέλλονται μόνο συγκεκριμένες εφημερίες για λίγες εβδομάδες, προκειμένου να λειτουργήσει το Παίδων Πεντέλης ως εμβολιαστικό Κέντρο. Έχουν απαντηθεί οι ενστάσεις αυτές όλο το προηγούμενο διάστημα. Μέσα και από την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Πλεύρης θα απαντήσει στον αρμόδιο Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι ο κ. Ροζάκης, βεβαίως λειτουργεί για τον εαυτό του, αλλά παρ’ ταύτα δημιούργησε μια εντύπωση στον τουρκικό Τύπο ότι η χώρα μας θα αποστεί της πάγιας εθνικής θέσης της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, μιλώντας ότι θα μπορούσαμε να δεχτούμε τα 10 ναυτικά μίλια. Η Αντιπολίτευση κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις και ρωτά αν αυτά τα 10 ναυτικά μίλια, που ο κ. Ροζάκης επικαλείται, έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο τη Θάλασσας. Αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αυτό ισχύει και τίποτα παραπάνω.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κύρτσος, επικρίνει το Μέγαρο Μαξίμου για άτοπους χειρισμούς στο θέμα Βαξεβάνη-Παπαδάκου. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, μια συγκεκριμένη τακτική. Όλοι νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό. Αλλά, ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα στις σταθερές και πολύ καθαρές θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.