Δελτίο Τύπου

Μοσχάτο, 27 Μαρτίου 2021

Α. Για την πανδημία και τα self test

1.Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα;

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αλλά για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα είδαμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.500 και η επίπτωση νέων κρουσμάτων στην επικράτεια είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Παρατηρείται μία σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, ενώ αυξητικές τάσεις σε άλλες. Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που πέρασε για πρώτη φορά παρέμεινε σταθερός στο 6%. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα πιεστική. Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις ημέρες το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων ήταν βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είχαμε συνολικά 808 εισιτήρια και 682 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε καθημερινά 270 εισαγωγές και 227 εξιτήρια. Συνεπώς φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει σταδιακά μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πράγματι οδηγούμαστε σε μία αποκλιμάκωση.

2. Ποια θα είναι η στρατηγική για να ανοίξουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες;

Η Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση. Η Επιτροπή των ειδικών επεξεργάζεται την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει το άνοιγμα της επόμενης μέρας μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κυρίως η μείωση των νέων κρουσμάτων και η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η βασική στρατηγική είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες. Οι γενικές αρχές περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων. Σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Συζητείται η χρήση διπλής

ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον. Δημιουργεί νέες δυνατότητες. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι στοχευμένοι περιοδικοί έλεγχοι με αντιγονικό τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι κλειστές δομές αλλά και περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

3. Πως θα συμβάλουν τα self test στο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων;

Η Κυβέρνηση υλοποιεί μία νέα δράση σε ότ,ι αφορά τη διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων η οποία θα μας επιτρέψει, σε συνδυασμό με την πρόοδο εμβολιασμού του πληθυσμού, να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) κυρίως για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας.

*Επισυνάπτεται η παρουσίαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

4. Για ποιους πολίτες θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test;

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού. Επιπλέον, για να ανοίξουν τα σχολεία ξανά με ασφάλεια, η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους σε αυτά. Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Επισημαίνεται ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) προβλέπεται πλήρως μετά από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

5. Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση των self test;

Πρωτ’ απ’ όλα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διάθεση τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο ο συγχρωτισμός, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή με σκοπό την επαννεκίνηση της αγοράς.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

*Επισυνάπτεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας για τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ

6. Τι απαντάτε σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μαζικά self test;

Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη μέρα της εθνικής εορτής και της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, για την οποία η Ελλάδα τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο, να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα. Η Κυβέρνηση σεβόμενη τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού δεν απάντησε χθες. Αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν σέβεται τίποτα. Δεν αλλάζει, διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει «ειδήσεις» πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά. Λέει ψέματα για τον Πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στην στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές «πελάτες» της Siemens. Δείχνει έτσι, την «εμπιστοσύνη» με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή.

Οι προδιαγραφές για τα self test πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Ας μας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτη από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη; Να επισημάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει διαγωνισμός με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνει λίγη υπομονή κι ας περιμένει το αποτέλεσμα.

7.Πως σχολιάζετε την υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας καταγγελίας ειδικευόμενης ιατρού ότι δίνονται πρόωρα εξιτήρια στα νοσοκομεία;

Το κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί πλέον. Αφού διαψεύθηκε και γελειοποιήθηκε για τα fake news που κατασκεύασε περί δήθεν φωτογραφικού διαγωνισμού για τα hometests, χθες έσπευσε να εργαλειοποιήσει τη δημόσια τοποθέτηση ειδικευόμενης

ιατρού, μιλώντας για δήθεν πρόωρα εξιτήρια, αφήγημα το οποίο διαψεύστηκε την ίδια στιγμή, στην ίδια εκπομπή από τον καθηγητή πνευμονολογίας κ. Βασιλακόπουλο! Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ξεκάθαρη: όσο πιο μεγάλο το ψέμα, τόσο πιο έντονα το αναπαράγουν. Ο στόχος σαφής: να εμφανιστεί η προφανής διάψευση ως υπαναχώρηση κατόπιν «πίεσης». Δυστυχώς γι’ αυτούς, οι μόνοι που πιέζονται όσο αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα είναι οι ίδιοι. Η περίοδος 2012-2015 έχει παρέλθει χωρίς επιστροφή. Η χθεσινή εικόνα εθνικής ανάτασης, ενότητας και ομοψυχίας, σε συνδυασμό με την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, που πλησιάζει, οδηγεί δυστυχώς τον ΣΥΡΙΖΑ σε κινήσεις πανικού και απόγνωσης. Η μιζέρια τους αποδοκιμάζεται από την ελληνική κοινωνία.

Β. Εθνικά θέματα

1.Για την Κοινή Δήλωση των 27 της Ε.Ε.

Η Κοινή Δήλωση των 27 της Ε.Ε. επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη. Περιγράφει δηλαδή μια προσέγγιση, “καρότου και μαστίγιου”, η οποία περιλαμβάνει αφενός προτάσεις για θετικά μέτρα και αφετέρου βάζει στο τραπέζι περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, της Ελλάδας δηλαδή και της Κύπρου. «Πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., κ. Μπορέλ αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνει ότι η διαδικασία για τα όποια θετικά μέτρα θα είναι σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Θα μπορούν δηλαδή να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές Η Ε.Ε. δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Αντιθέτως μάλιστα της ζητείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

2. Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Biden

Το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Joe Biden, που διήρκησε μισή ώρα και έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και το πολύ θερμό μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των

Δυτικών Βαλκανίων. Υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις Η.Π.Α.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γ. Επιστρέφει το Ράλλυ Ακρόπολις

1. Το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει στην Ελλάδα. Μάλιστα είδαμε και σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού. Γιατί η Κυβέρνηση το θεωρεί τόσο σημαντικό;

Όταν μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το Ράλλυ Ακρόπολις που γίνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), επιστρέφει στη χώρα μας έπειτα από μία 8ετία απουσίας, είναι σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα κατάφερε το προηγούμενο διάστημα να ανοίξει διάλογο με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και την εταιρεία διαχείρισης του WRC ήδη από την περασμένη άνοιξη, μεταξύ άλλων χάρις στην αποδεδειγμένα ορθή διαχείριση της πανδημίας, που σχολιάστηκε θετικά από όλα τα διεθνή Μέσα. Για τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις, πού θα γίνει τον Σεπτέμβριο, έχει ήδη συσταθεί Οργανωτική Επιτροπή, με σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του αυτοκινήτου. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει, και μάλιστα εν μέσω μιας χρονικής συγκυρίας που η Ελλάδα βρίσκει και πάλι το δρόμο της». Τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα στραφούν -με αφορμή αυτή τη διοργάνωση- και πάλι στην Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.