Γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής η ένταξη των Rafale

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Τανάγρα:

Χαρακτήρισε τα νέα μαχητικά πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό.

Σημείωσε ότι πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ανακοίνωσε πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Παράταση των μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, αφού εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εισηγήθηκε ομόφωνα -και η Κυβέρνηση αποφάσισε- την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα. Έτσι, τα ισχύοντα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι:

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Η πορεία ωστόσο της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου -κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών- αριθμού των ασυμπτωματικών φορέων και της αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης. Συνεχίζεται παράλληλα η πίεση στο σύστημα υγείας, που εκφράζεται με τον υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Ενώ στην κοινότητα επικρατεί -και μάλιστα σε ποσοστό 90%- η μετάλλαξη «Όμικρον» και ενώ η «Δέλτα» περιορίζεται στο 10%, οι μισές νοσηλείες προέρχονται από τη «Δέλτα». Υπάρχει έτσι πίεση στις απλές κλίνες που οφείλεται στην «Ο», αλλά και στις ΜΕΘ, η οποία οφείλεται στη «Δ» και αφορά σε ποσοστό 84% συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Επιτυχής η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου

Η Ελλάδα προχώρησε χθες στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022. Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%.

Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία. Συγκυρία στην οποία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού της δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα.

Επισπεύδεται η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και

με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι:

Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.

Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Νέες, επιπλέον άδειες για τον Covid-19, με αποζημιώσεις σύμφωνες με την πάγια νομοθεσία

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς, όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από Covid, σε πλαίσιο που να ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022. Οι εργαζόμενοι γονείς θα πληρώνονται το 50% του μισθού για 4 μέρες, 3 από τον εργοδότη και 1 από το δημόσιο. Η 5η ημέρα θα είναι άδεια που θα καλύπτεται από αυτές που δικαιούνται.

Επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης λόγω Covid-19 τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.

Ειδικά για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:

Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες

Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.

Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι 3 πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος. Και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζόμενου.

Είναι επομένως σαφές ότι με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19, επιπλέον άδειες χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες. Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία!

Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης για ρεύμα και φυσικό αέριο

Διευρύνονται -με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή- οι δικαιούχοι επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εφεξής περιλαμβάνονται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, καθώς και όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Θεσμοθέτηση των πρώτων 6 Περιοχών Άνευ Δρόμων «Απάτητα Βουνά»

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσμοθετεί -με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- τα «Απάτητα Βουνά».

Πρόκειται για ορεινές περιοχές Άνευ Δρόμων με περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου στις οποίες απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στα «Απάτητα Βουνά» είναι: Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος και Χατζή. Ειδικότερα στις περιοχές αυτές:

Απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους.

Επιτρέπεται η συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης.

Εξαιρούνται από τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας.

Εξαιρούνται των απαγορεύσεων έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι τα «Απάτητα Βουνά»:

Αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος, χωρίς να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις. Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου.

Συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας.

Δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

Ρυθμίζουν και προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.