Αλ. Σδούκου: Σε τροχιά ενεργειακής αναβάθμισης 21 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας

Σε καταλύτες για την ενεργειακή μετάβαση μπορούν να αναδειχθούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με την ίδρυση «Δικτύου Ελληνικών ΑΕΙ για την Αειφορία».

«Τα Πανεπιστήμιά μας, υλοποιώντας πρωτοβουλίες και δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όχι μόνο θα εξοικονομήσουν οικονομικούς πόρους, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ρόλο τους ως κέντρα έρευνας, βιωματικής μάθησης, καινοτομίας, πρωτοπορίας και θα υπηρετήσουν ακόμη πιο πιστά την αποστολή τους, δηλαδή όχι μόνο να μεταδίδουν γνώσεις, αλλά να δημιουργούν καινούργια γνώση, να ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα και στην απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι η χώρα μας, όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου, διαθέτει ένα κτιριακό δυναμικό τουλάχιστον 300.000 επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων, από τα συνολικά 5 εκατ. περίπου κτίρια ανά την επικράτεια, η υλοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης και στα δημόσια κτίρια είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης. «Τα κτίρια των δημόσιων φορέων μπορούν να κάνουν τη διαφορά, συμβολίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά μας να πάμε σε ένα νέο, βιώσιμο ενεργειακό τοπίο» είπε η Γενική Γραμματέας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, μέχρι σήμερα, συνολικά 15 προτάσεις ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων της χώρας έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε ΑΕΙ, Φοιτητικές Εστίες, και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων», δεσμεύοντας πόρους 56,3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 6 προτάσεις Πανεπιστημίων έχουν υποβληθεί. Η πρόσκληση του Προγράμματος παραμένει ανοιχτή ως τις 31/5/2021.

«Υπάρχει έδαφος για όλα τα Ιδρύματα της χώρας, τα οποία διαθέτουν πλούσιο κτιριακό απόθεμα, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις. Θεωρώ βέβαιο ότι όλες οι καλές προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν, αν όχι από το τρέχον, τότε και από το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ» τόνισε.

Έκανε επίσης αναφορά στο Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 500 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αγγίζοντας με την αναμενόμενη μόχλευση περίπου το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν σε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ στο Δημόσιο», που περιλαμβάνει την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων δημοσίων φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να σημάνουν την απαρχή για ενεργειακά αυτόνομα ΑΕΙ» σημείωσε. Προς αυτή την κατεύθυνση, που αποτελεί και σύγχρονη διεθνή τάση, η κυρία Σδούκου παρέθεσε ενδεικτικά 6 άξονες, στους οποίους μπορούν να στραφούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια για έρευνα και υλοποίηση σχετικών δράσεων:

–       Ενεργειακή Αναβάθμιση στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και στα παθητικά στοιχεία των κτιρίων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

–      Ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών επιτήρησης και ελέγχου των ενεργειακών καταναλώσεων.

–      Αξιοποίηση των εφαρμογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, είτε από ώριμες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά, είτε από καινοτόμες εφαρμογές, όπως τα υβριδικά συστήματα.

–      Δημιουργία υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούν να αποδίδουν την ενέργεια στο σύστημα on demand.

–      Προώθηση της ηλεκτροκίνησης από τις υποδομές φόρτισης ως τις καινοτόμες μετατροπές και άλλα πρωτοποριακά συστήματα.

–      Ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.