Ένα ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων νομισμάτων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων νομισμάτων» για μαθητές Νηπιαγωγείου, συνδέεται με την αντίστοιχη εκθεσιακή ενότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την ιστορία ενός από τα πιο ιδιαίτερα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα.

1. Στιγμιότυπο από την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος

Με αφορμή το νόμισμα παρουσιάζονται ποικίλα θέματα, όπως ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής, οι λόγοι χρήσης, οι παραστάσεις, ενώ γίνεται συσχετισμός με το σήμερα και τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στόχοι του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον χώρο του μουσείου, να αναπτυχθούν οι ικανότητές τους για παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση μέσα από τα συγκεκριμένα εκθέματα, καθώς και να ενθαρρυνθεί η δημιουργική αξιοποίηση της φαντασίας τους.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν παρουσίαση των αρχαίων νομισμάτων του μουσείου, παρατήρηση των παραστάσεων με τη χρήση του μεγεθυντικού φακού, παιχνίδια αναγνώρισης συμβόλων σε αρχαία νομίσματα, κατασκευή νομισμάτων από πλαστελίνη με χρήση μήτρας κ.α. Μέσα από ποικίλα υλικά, τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους νομίσματα, τα διακοσμούν με φανταστικές παραστάσεις και τα χρησιμοποιούν ως μέσο ανταλλαγής μεταξύ τους. Οι δραστηριότητες στηρίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών και προτρέπουν στη σύνδεση των αρχαίων αντικειμένων με τα σημερινά τους βιώματα μέσα από τον συνδυασμό μάθησης και παιχνιδιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.