Κ. Μητσοτάκης: Τρίμηνη ενίσχυση 1,1 δισ. για 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες -νοικοκυριά
Απόσπασμα από το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες για τα νέα μέτρα στήριξης:
Πρέπει να δράσουμε, ακόμα μια φορά, και σε επίπεδο εθνικό. Έτσι, αύριο το πρωί, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων.
Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.
Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.
Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Σε χαμηλά 12ετίας η ανεργία τον Ιανουάριο
Παρά τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, -που ελήφθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου- η ανεργία κατά τον Ιανουάριο κινήθηκε σε χαμηλά 12ετίας.
Περιορίστηκε -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- σε 12,8% έναντι 16,2% τον Ιανουάριο του 2021 και 17,2% που ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Συνολικά δηλαδή, έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2010.
Τον Ιανουάριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 587.152 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 123.563 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (-17,4%) και κατά 7.100 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (-1,2%).
Δράσεις για τη μείωση της ανεργίας το 2022:
Η μείωση της ανεργίας οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας των επιχειρήσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Παράλληλα, υλοποιήθηκαν μέτρα στήριξης της απασχόλησης στη διάρκεια της πανδημίας που υπερβαίνουν τα 10,5 δισ., ενώ μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκαν μέσα σε 1,5 χρόνο πάνω από 50.000 νέες θέσεις. Οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και διευρύνονται κατά τη νέα χρονιά με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάμεσα στα άλλα:
Παραμένουν ανοιχτά 7 από τα 16 προγράμματα του ΟΑΕΔ της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία θα συνεισφέρουν περίπου 24.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022.
Ξεκίνησε από τον ΟΑΕΔ -με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ- η σταδιακή εφαρμογή επιπλέον 11 νέων προγραμμάτων απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας, που αφορούν 62.000 θέσεις εργασίας. Συνολικά το 2022 μέσω ΟΑΕΔ θα δημιουργηθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Υλοποιείται -από την 1η Ιανουαρίου- το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία και προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ που κατανέμεται ισομερώς σε εργαζόμενο και εργοδότη σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Επιπλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δαπανηθεί ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες σε 500.000 ωφελούμενους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν καταρτιστεί πάνω από 150.000 άτομα.
Στην όλη προσπάθεια θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ που προωθείται με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» και δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Βασικός, άλλωστε στόχος του νομοσχεδίου είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι -και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι- να βρουν δουλειά.
Ρυθμίσεις στήριξης ευάλωτων οφειλετών για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης στις δύσκολες σημερινές συνθήκες αποτελεί η στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό -με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή- δημιουργείται ένα νέο πρόγραμμα που παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών που θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Στόχος είναι η αποφυγή κατασχέσεων, πλειστηριασμών και οι εξώσεων.
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες.
Δικαιούχοι θα είναι οφειλέτες των οποίων:
Πρώτον το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και έως τις 21.000 ευρώ ετησίως.
Και δεύτερο, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».
Πρόγραμμα στειρώσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς
Η Κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαμορφώνεται ένα ολιστικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, θεσπίζονται κανόνες για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης για τα αδέσποτα, με αυξημένο ρόλο και της Αυτοδιοίκησης.
Για το σκοπό αυτό εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Άργος», μέσω του οποίου ενισχύονται οι Δήμοι όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν το νέο πλαίσιο που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών χρηματοδοτείται ειδικό μαζικό πρόγραμμα στειρώσεων, το «μέγα – πρόγραμμα στειρώσεων», ύψους 5 εκατ. ευρώ, για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Σημειώνεται ότι με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Άργος», διατίθενται συνολικά 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους (5 εκατ. ευρώ για στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού και 30 εκατ. ευρώ για καταφύγια), έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη:
Η έκδοση, από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, κοινής υπουργικής απόφασης για πρόσθετη μόνιμη στήριξη των Δήμων σε ετήσια βάση (μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) για όλες τις λειτουργικές τους δαπάνες, όπως περισυλλογή, σίτιση και κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Η λειτουργία (σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) πλατφόρμας για το εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της πανελλήνιας πλατφόρμας υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η στελέχωση του τμήματος «Προστασίας Ζώων Συντροφιάς», το οποίο μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ελληνικού drone
Την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών σε ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Αρχύτας».
Το πρόγραμμα αξιολογείται ανά τρίμηνο και -σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων για το 2ο τρίμηνο- η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.