Ζήτημα αξιακό και πολιτικό το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson. Οι δυο ηγέτες προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός:
- Συνεχάρη τον κ. Johnson για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.
- Επανέλαβε στον κ. Johnson το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
- Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.
- Αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
- Υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση σχετικά με το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης υπογράμμισε ότι
:
- Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως.
- Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας.
«Όχι» σε ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους
Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο ITV:
- Είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Νομίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο.
- Αν κοιτάξετε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ.
- Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Δεν μπορείτε δειπνήσετε σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εάν είστε ανεμβολίαστος… σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.
- Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.
Μεταναστευτικό: Μείωση 76% στους διαμένοντες στα νησιά και 47% σε ολόκληρη τη χώρα
Μείωση κατά 76% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2021, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Σάμο η οποία είναι της τάξης του 92% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 88%, η Λέσβος με 65%, και η Κως με 54%. Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην Επικράτεια κατά τον Οκτώβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με το Οκτώβριο του 2020.
- Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Οκτωβρίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο δεκάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 67% στα νησιά και κατά 46% στο σύνολο, σε σχέση με το 1ο δεκάμηνο του 2020.
- Μετά από συστηματικές προσπάθειες, το 1ο δεκάμηνο του 2021, 9.794 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 7.242 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.
- Τον Οκτώβριο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 71.247 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Οκτώβριο του 2021 διαμένουν 37.951.
- Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 52%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 41.951, όταν τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 87.922.
Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 67,8% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (64%) και Ρωσίας (6%).
- Συνολικά για το διάστημα, Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021 έχουν κατατεθεί 2.030 αιτήσεις χορήγησης αρχικής αδείας διαμονής και 343 αιτήσεις για ανανέωση άδειας διαμονής.
- Σε ό,τι αφορά αιτήματα που αφορούν γενικά απασχόληση, για το διάστημα Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021 έχουν κατατεθεί 2.128 αιτήσεις χορήγησης αρχικής αδείας διαμονή και 22.613 αιτήματα για ανανέωση.
Ψηφιακές υπηρεσίες για τον κόσμο της εργασίας
Τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά τις επισκέψεις τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν οι πολίτες από το πρωί της Τρίτης. Πρόκειται για την νέα υπηρεσία «myOAEDραντεβού» και αφορά μόνον όσες υπηρεσίες δεν παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από το gov.gr και το www.oaed.gr.
- Η διαδικασία για το κλείσιμο του ραντεβού είναι ιδιαίτερα απλή. Οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα, είτε απευθείας μέσω του rantevouoaed.gov.gr, είτε μέσα από το gov.gr, επιλέγοντας την υπηρεσία «Ηλεκτρονικό αίτημα ραντεβού σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ» που βρίσκεται στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών».
- Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με κωδικούς Taxisnet. Κατά τη διαδικασία για το κλείσιμο του ραντεβού, ο πολίτης επιλέγει μια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εισάγοντας τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και στη συνέχεια επιλέγει ημέρα και ώρα, συμπληρώνοντας τα στοιχεία του πολίτη για τον οποίο επιθυμεί να προγραμματίσει την επίσκεψη.
- Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πολίτες θα λαμβάνουν email επιβεβαίωσης του ραντεβού στο email που έχουν δηλώσει. Στο εισερχόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα θα αναφέρονται οι πληροφορίες για το ραντεβού και θα παρέχεται η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού ή ακύρωσης.
- Το «myOAEDραντεβού» καλύπτει και τα 117 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), καθώς και τα 6 Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΓΕ ΕΚΟ) του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι ήδη ο ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ παρέχουν συνολικά περίπου 100 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που σημαίνει 4,5 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στα υποκαταστήματα κάθε μήνα. Αφορούν ανάμεσα στα πολλά άλλα:
- Αιτήσεις επιδόματος ανεργίας,
- βεβαιώσεις και δελτία ανεργίας,
- εγγραφή σε ΙΕΚ του ΟΑΕΔ,
- αιτήσεις για ειδική άδεια προστασίας μητρότητας,
- αιτήσεις για εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ,
- χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας,
- αιτήσεις συνταξιοδότησης και προκαταβολής σύνταξης,
- δυνατότητα παρακολούθησης στην πορεία αίτησης συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ακόμη ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας:
- Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο ενιαίος αριθμός 1555 που αφορά την εξυπηρέτηση
πολιτών για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα. - Ενισχύεται η συνεργασία με τα ΚΕΠ με την προσθήκη νέων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ.
- Αναβαθμίζονται οι ιστοσελίδες του Υπουργείου και των υπολοίπων φορέων.
- Υλοποιήθηκε η υπηρεσία myOAEDlive και myEFKAlive που σύντομα θα επεκταθεί και στον ΟΠΕΚΑ.
Προχωρά η αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διευκολύνει την εργασία χιλιάδων επαγγελματιών, ασφαλισμένων αλλά και των υπαλλήλων.