Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,
Αρχικώς, κρίνω σκόπιμο να σας επισημάνω ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, ως μετόχου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), και γενικότερα της Κυβέρνησης, είναι να διατηρηθούν τα ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία.
Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο στηρίζει την Εταιρεία, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2019, η εταιρεία έχει ενισχυθεί συνολικά με 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 100 εκατ. ευρώ είναι κεφαλαιοποίηση χρεών, και τα 50 εκατ. ευρώ είναι άμεση καταβολή μετρητών.
Η τελευταία κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2021.
Ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 29 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας, από την οποία τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εξόφληση τρίτων, 4 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία, και 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια πρώτων υλών.
Περαιτέρω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες – από την κείμενη νομοθεσία – διαδικασίες για την υλοποίηση παραγγελιών από την Εταιρεία, ύψους 115 εκατ. ευρώ.
Επομένως, το Ελληνικό Δημόσιο στηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία του μοναδικού πυλώνα προμήθειας αμυντικού υλικού της χώρας, παρά τα τεράστια, ουσιαστικά, διαχρονικά προβλήματα της Εταιρείας.
Αναφορικά με τη φημολογούμενη απόλυση εργαζομένων της ΕΒΟ, σας αναφέρω ότι για τα ειδικά ζητήματα λειτουργίας της Εταιρείας αρμόδια είναι η διοίκηση των ΕΑΣ, καθώς αυτή λαμβάνει τις αποφάσεις, με κριτήρια οικονομικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.
Σε αυτό το σημείο, να επισημάνω ότι για την εκτέλεση και έγκαιρη υλοποίηση συμβάσεων που έχουν ανατεθεί στα ΕΑΣ από το ΥΠΕΘΑ, απαιτείται – περιοδικώς – η ανάθεση και υλοποίηση συγκεκριμένου υπο-κατασκευαστικού έργου από εργολαβικές εταιρείες, με προσωπικό της επιλογής τους.
Η σύμβαση μεταξύ των ΕΑΣ και της εργολαβικής εταιρείας στο εργοστασιακό συγκρότημα Αιγίου αφορά παροχή συγκεκριμένου έργου, και οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε αυτό δεν έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα ΕΑΣ.
Πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου, το οποίο συνδέεται με συμβάσεις με την εργολαβική εταιρεία, όσο διαρκεί το εργολαβικό έργο.
Για τον λόγο αυτό, η δυνατότητα ανανέωσης ή μη των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών με τις εργολαβικές εταιρείες, αφορά τη μεταξύ τους σχέση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα ΕΑΣ, όπως άλλωστε έχει κριθεί από την πάγια νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Επομένως, με βάση τα παραπάνω, ουδεμία απόλυση εργαζομένου της Εταιρείας ΕΑΣ πρόκειται να υπάρξει.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,
Σε συνέχεια της απάντησής μου, όσον αφορά τη μονιμοποίηση δια της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές, σας υπενθυμίζω ότι δεν υφίσταται από τον νόμο τέτοια δυνατότητα, αφού, όπως σας προανέφερα, δεν πρόκειται να εργαζομένους της εταιρείας.
Οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του δημοσίου τομέα, δυνάμει των διατάξεων του Ν. 4765/2021.
Κατά συνέπεια, η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης εργασίας με εργαζομένους καθ’ υπέρβαση του Νόμου, επιφέρει ακυρότητα.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι στόχος της παρούσας Κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν τα ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργεία, να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών τους, και επομένως να αυξηθεί η ανάγκη για προσωπικό.
Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως, τόσο μέσω των παραγγελιών που δρομολογεί το ΥΠΕΘΑ, όσο και μέσω της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών.