Ημερίδα Life PROWhIBIT για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη διαχείριση αποβλήτων
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα του έργου LIFE PROWhIBIT Project με θέμα «Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο πεδίο της διαχείρισης Αποβλήτων: Χαρακτηριστικά – Πρακτικές – Νομοθετικό πλαίσιο – Προκλήσεις».
Το LIFE PROWhIBIT Project αποσκοπεί στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αποτροπή του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων με την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος. Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των δράσεων που γίνονται για την καταπολέμησή του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο διευθυντής του Πράσινου Ταμείου, Γεώργιος Πρωτόπαπας, καθώς και η Project Manager του έργου εκ μέρους του δικτύου IMPEL Simonne Ruffener.
Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν 140 άτομα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών (ΥΠΕΝ), της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΥΠΕΝ), της Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, της Greenpeace, της EUROPOL, του κέντρου European Union Satellite Centre (SatCen) και του Scottish Environmental Protection Agency (SEPA). Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων με τους οποίους η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας: Ελληνική Αστυνομία, Τελωνειακές Αρχές, Λιμενικό Σώμα, ΣΔΟΕ, Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, το Συνήγορο του Πολίτη, Μη- Κυβερνητικές Οργανώσεις, ΕΟΑΝ και Σύνδεσμοι Ιδιωτών.
Όπως τόνισε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, «η αντιμετώπιση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος αποβλήτων πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα από όλα τα Κράτη Μέλη. Η ανάπτυξη ενός ενιαίου κειμένου που θα θέτει το πλαίσιο δράσης και τις ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου φορέα είναι υψίστης σημασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων προέβη στην υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με τους κύριους φορείς που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής εγκληματικότητας, προκειμένου να αναπτυχθεί η συνεργασία με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και τεχνολογιών πληροφορικής».
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: