Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Α. Σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

 

  1. Η Αντιπολίτευση σας ασκεί σκληρή κριτική για την κακοκαιρία. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον κρατικό μηχανισμό ήταν ικανοποιητική;

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, και με βάση τα ιστορικά στοιχεία της ΕΜΥ, η χιονόπτωση αυτή μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων 40 ετών. Η συνολική διάρκεια της χιονόπτωσης στην Αττική ήταν 36 ώρες, με την πιο έντονη κακοκαιρία στο κέντρο της Αθήνας να διαρκεί 24 ώρες και   το ύψος του χιονιού να φτάνει στα 20-25 εκατοστά. Η Κυβέρνηση, ακούγοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, πήρε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα κινητοποίησης και συντονισμού όλου του κρατικού μηχανισμού.

Προβλήματα και ταλαιπωρία των πολιτών προέκυψε, σε πολλές περιοχές δυστυχώς, όπου υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης με συνακόλουθη σε αρκετές περιπτώσεις διακοπή και της υδροδότησης. Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων αυτό συνέβη λόγω της πτώσης ολόκληρων δέντρων ή κλαδιών δέντρων σε καλώδια της Δ.Ε.Η. υπό το βάρος των μεγάλων ποσοτήτων χιονιού.

Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να απομακρυνθούν τα πεσμένα δένδρα και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Και αυτό ενώ ακόμη η κακοκαιρία συνεχιζόταν και οι πτώσεις δέντρων σε καλώδια ήταν συνεχής. Πάνω από 800 σπασμένα δέντρα έπεσαν στο δίκτυο. Έπεφτε ένα δένδρο ανά δύο λεπτά περίπου.

Έως αργά χθες βράδυ είχε αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος σε περίπου 60.000 από τις 70.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπέστησαν διακοπές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ. Οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση πέντε γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Τι έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση;

Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο εδώ και δεκαετίες. Υπήρχαν προβλήματα σε όλη την Ελλάδα, στην Εύβοια, την Κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη, τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Περισσότερα από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάστηκαν και εργάζονται για την επιδιόρθωση των βλαβών. Στα Βόρεια προάστια, ειδικότερα, σε 24ωρη βάση εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα, που ενισχύθηκαν με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, και συνεπικουρούνται από δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.

Όλο αυτό το προσωπικό εργάστηκε και εργάζεται πυρετωδώς, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, προκειμένου να διορθωθούν οι βλάβες.

Σχετικά με τις ανακρίβειες για 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτουν τα εξής: Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 30.000 ρολόγια κατέγραφαν βλάβες, ενώ αντίστοιχα τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 70.000 μετρητές έδιναν βλάβη. Μέχρι χθες στις 6 το απόγευμα είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 45.000 νοικοκυριά. Απέχει πολύ, λοιπόν, η πραγματικότητα από το 250.000.

  1. Τίνος ευθύνη είναι, τελικά, η κοπή των δέντρων ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα στο δίκτυο;

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μεριμνά για την αδιάλειπτη ασφαλή λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τηρεί όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν στη δραστηριότητα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σχετικοί Κανονισμοί προβλέπουν το κλάδεμα δέντρων με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή προσέγγισης (επαφής) των ενεργών αγωγών του Δικτύου με παρακείμενα δέντρα σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων η χιονοθύελλας.

Για το λόγο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ, πραγματοποιεί εργασίες κλαδέματος δέντρων κατ’ έτος ή ακόμη και δυο φορές ανά έτος κατά περίπτωση. Στην περιοχή της Αττικής, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, υλοποιήθηκαν έγκαιρα όλες οι προβλεπόμενες εργασίες κλαδεμάτων για το έτος συντήρησης 2020.

Γενικά, το κλάδεμα και η κοπή δένδρων με σκοπό την πρόληψη κινδύνων για πρόσωπα και εγκαταστάσεις εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η μέχρι τώρα επιθεώρηση των δικτύων που υπέστησαν ζημιές στα βόρεια προάστια της Αθήνας κατέδειξε ότι η συντριπτική τους πλειονότητα οφείλεται στη θραύση κλαδιών μεγάλου μεγέθους ή θραύση ολόκληρων δένδρων, και όχι σε επαφή ή προσέγγιση  αυτών με το Δίκτυο Διανομής.

Με βάση όλα αυτά, είναι προφανές ότι η πτώση εκατοντάδων δέντρων στο Δίκτυο, που οδήγησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλά νοικοκυριά, δεν οφείλεται σε θέματα συντήρησης του Δικτύου, αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ. Ούτε μπορεί να προβλέψει κάποιος ποιο δέντρο είναι πιθανό να πέσει πάνω στο δίκτυο και να προκαλέσει ζημιές.

Είναι σαφές πάντως ότι υπάρχει ζήτημα αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να είναι σαφές ποιος κάνει τι. Αυτή η συζήτηση βέβαια είναι της επόμενης μέρας, μετά την αποκατάσταση των ζημιών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει για τα επόμενα χρόνια πολύ σημαντικές επενδύσεις στην υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, γεγονός που θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα.

  1. Τι απαντάτε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας;

Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι’ αυτό ακριβώς επί τρεις ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών.

Επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών – Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας.

*Επισυνάπτονται  φωτογραφία και βίντεο.

  1. Ποια είναι η πορεία του ΔΕΔΔΗΕ από το 2019, όταν αναλάβατε την διακυβέρνηση;

Ο ΔΕΔΔΗΕ το 2019 ήταν αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων σε διάφορα μέτωπα. Ενδεικτικά, λειτουργούσε σε ένα «ρευστό» ρυθμιστικό πλαίσιο με ετήσια αλλαγή των παραμέτρων εσόδου, παρουσίαζε σημαντικές ιστορικές υποεπενδύσεις (150 εκατ. το έτος), που είχαν οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά όπως στύλοι (εκκρεμότητες αναγκών για 45.000 στύλους), προσωπικό με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη, μέτρια ποιότητα δικτύου (9.7% απώλειες), και αδυναμία να υποστηρίξει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2019 στην επόμενη 10ετία.

Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις (COVID, κακοκαιρία Ιανός, κτλ.), ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε από τότε μεγάλη πρόοδο σε όλες τις κατευθύνσεις. Κοιτώντας μπροστά μέσω ενός πολυετούς επιχειρησιακού σχεδίου, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος του για ένα αξιόπιστο και έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο με πελατοκεντρική προσέγγιση και υποδειγματική εμπειρία πελάτη.

Μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού και σημαντικών επενδύσεων αναβαθμίζει την αξιοπιστία του δικτύου, εισάγει αυτοματισμούς και έξυπνες λύσεις, βελτιστοποιεί και ψηφιοποιεί τις λειτουργίες του και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα, ανανεώνει και ενισχύει το προσωπικό του, υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων και προχωρεί σε ανάπτυξη εποικοδομητικής και αποτελεσματικής σχέσης με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Βεβαίως η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος χρειάζεται χρόνο και δεν γίνεται από μια μέρα στην άλλη.

* Επισυνάπτεται ενημέρωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 3ης Φεβρουαρίου

 

Β. Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

 

  1. Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα;

Όπως αναφέρεται από την ομάδα των επιδημιολόγων μας και από τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση και σε άλλες περιφερειακές ενότητες όπως στην Αχαΐα, την Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, την Κορινθία, τη Θάσο, την Αργολίδα, τη Βοιωτία, την Κεφαλονιά, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει αποδίδουν και αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό.

Ως προς τις κλίνες Μ.Ε.Θ. στην επικράτεια, από τις 1322 οι 873 είναι κατειλημμένες και οι 449 κενές. Στην Αττική, από τις 599 κλίνες Μ.Ε.Θ. οι 489 είναι κατειλημμένες και οι 110 κενές.

Όσον αφορά τις κλίνες Μ.Ε.Θ. που προορίζονται για ασθενείς με Covid, από τις 656 που διατίθενται στην επικράτεια οι 351 είναι κατειλημμένες και 305 κενές. Στα νοσοκομεία της Αττικής, από τις 240 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές.

Να σημειώσουμε ότι ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά ένας πολύ επιβαρυμένος μήνας όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις. Σε άλλα χρόνια αυτή την εποχή υπήρχαν 30 έως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Τώρα δεν περιμένει κανένας. Και αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια και τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  1. Πότε θα γίνουν οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν χθες και προχθές;

Χθες, μολονότι οι εμβολιασμοί στην Αττική άρχισαν μετά το μεσημέρι, εμβολιάστηκαν σχεδόν 28 χιλιάδες συμπολίτες μας, με την προσέλευση να ξεπερνάει το 89%. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 εμβολιασμούς και έχουμε πετύχει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 5,71%.

Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες και όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ημερομηνία, ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο όπου θα εμβολιαστούν. Ειδικότερα:

– Για την ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα που ήταν το αρχικό ραντεβού. Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το νέο τους ραντεβού.

– Οι πολίτες οι οποίοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, λαμβάνοντας μήνυμα στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

– Οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο όπου θα είναι το ραντεβού τους.

 

  1. Τι έγιναν τα εμβόλια που έμειναν αδιάθετα εξαιτίας της διακοπής του εμβολιασμού στην Αττική προχθές αλλά και χθες μέχρι το μεσημέρι, καθώς υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν;

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του μηχανισμού του Υπουργείου Υγείας, των δύο Υγειονομικών Περιφερειών, των διοικήσεων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, αλλά και του μηχανισμού της Επιχείρησης «Ελευθερία», τα εμβόλια αυτά στη συντριπτική πλειονότητά τους διατέθηκαν άμεσα για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας.

Οργανώθηκε μία επιχείρηση 24 ωρών κατά την οποία εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο  Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα (ΠΡΟΚΕΚΑ). Πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, στις οποίες αν γίνει μετάδοση του ιού η αύξηση των κρουσμάτων θα γίνει γρήγορα, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Επίσης, με βάση τον μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων, εμβολιάστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Γ. Σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου

 

  1. Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα για την λειτουργία του Κοινοβουλίου;

Ας θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του κ. Τσίπρα και ας κάνουμε σύγκριση με το τι γίνεται σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 με σειρά εμπεριστατωμένων επιστολών του προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση είχε αναφερθεί αναλυτικά στο ζήτημα της κακής νομοθέτησης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας αλλά και συνολικά στην προβληματική λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων. Καμία όμως από τις επιστολές αυτές ουσιαστικά δεν απαντήθηκε.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας εγείρει με θράσος ζήτημα για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ είναι κοινά αποδεκτό και προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας το κοινοβουλευτικό έργο έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα, καθώς εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Βουλής και τηρούνται στο ακέραιο οι αρχές της καλής νομοθέτησης.

Ο κ. Τσίπρας, ενίσταται για το ότι δεν συζητήθηκε αίτημα του για Προ Ημερησίας Συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, αλλά ξεχνά ότι ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ενημέρωσε για το συγκεκριμένο θέμα διεξοδικά τη Βουλή και όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί και έχει χαρακτηριστικά διευρυμένης συζήτησης. Μάλιστα αυτό έγινε δύο φορές. Εν ολίγοις, το αίτημα αυτό καλύφθηκε πλήρως και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Λησμονεί επίσης ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σήμερα επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής, ότι ήταν εκείνος που ως Πρωθυπουργός, δεν απάντησε σε δύο αιτήματα του κ. Μητσοτάκη για Προ Ημερησίας Διάταξης Συζήτηση για εξόχως σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αίτημα αφορούσε την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και το γεγονός ότι δεν εξετάζονταν ποτέ οι σχετικές προτάσεις Νόμου της Νέας Δημοκρατίας και το δεύτερο το μεταναστευτικό ζήτημα. Σημειώνεται  ότι η άρνηση του κ. Τσίπρα ήρθε σε ομαλές συνθήκες και όχι εν μέσω διαχείρισης της κρίσης του Covid-19.

Απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε συνειδητά να μην απαντήσει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας είναι τα λόγια του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση, ο οποίος στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στις 2 Ιουλίου του 2018, απαντώντας στο επαναλαμβανόμενο αίτημα των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας που διαρκώς έθεταν το ζήτημα των αιτημάτων για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, παραδέχθηκε ότι είναι πολιτικό θέμα και όχι ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής, καθώς η τότε Κυβέρνηση δεν θεωρούσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση νόμου της ψήφου των αποδήμων ούτε να γίνει η σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

  1. Σήμερα πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σε σχέση με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τρέχουσα περίοδο, έχει απαντήσει στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε έξι επίκαιρες ερωτήσεις (2 ΣΥΡΙΖΑ, 3 ΚΙΝΑΛ και 1 ΜΕΡΑ25). Παράλληλα κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, διεξήχθησαν τέσσερις ενημερώσεις της Βουλής και των Πολιτικών Αρχηγών με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α σε κρίσιμα θέματα (εργασιακά, οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, και δύο φορές για την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης).

Αντίθετα, ο  κ. Τσίπρας, σε μια περίοδο τεσσάρων και πλέον ετών, απάντησε συνολικά σε 10 επίκαιρες ερωτήσεις, δηλαδή όσες έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης σε 1,5 χρόνο.

Όσον αφορά τη συνολική νομοθετική λειτουργία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια ματιά στον παρακάτω πίνακα δίνει όλες τις απαντήσεις.

 *Επισυνάπτεται πίνακας με σχετικά στοιχεία

Δ. Νομοσχέδιο ΥΠΕΞ

 

  1. Σε τι αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή;

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει με θέματα που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία του, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τη διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία και ανθρωπιστική βοήθεια. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα διευκολύνει την αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Στους βασικούς άξονες του περιλαμβάνει:

– Την ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου.

– Την ενοποίηση δομών για την αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

– Την απλοποίηση διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας.

– Την ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.

Ε. Μεταναστευτικό

 

  1. Πώς προχωράει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων;

Χθες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Λέσβου,  με προορισμό το Αννόβερο της Γερμανίας, 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 26 οικογένειες με παιδιά. Οι πρόσφυγες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.  Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη απευθείας πτήση από τη Λέσβο για το Αννόβερο πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συμφωνίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια. Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία, 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

ΣΤ. Θρασύδειλη επίθεση στα γραφεία εταιρείας που έχει ιδρύσει η σύζυγος του Πρωθυπουργού

Θρασύδειλοι τραμπούκοι έκαναν εχθές το βράδυ, επίθεση με γκαζάκια και βενζίνη στα γραφεία της εταιρείας Zeus+Dione, την οποία έχει ιδρύσει η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Από την επίθεση, που γίνεται για δεύτερη φορά, προκλήθηκε φωτιά και υλικές ζημιές. Εκεί οδηγεί η συστηματική στοχοποίηση. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα το δρόμο της για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.