Η Γερμανία αναγνώρισε επίσημα ότι διέπραξε γενοκτονία κατά τη διάρκεια της αποικιακής κατοχής της στη Ναμίμπια

ΤΟΥ PANOS NIARCHOS, INDIANA ΚΑΙ ΙΩΆΝΝΗ ΜΠΑΛΤΖΏΗ ΠΡΟΈΔΡΟΥ ΕΛΙΣΜΕ

Τελικά η Γερμανία αναγνώρισε και ΕΠΙΣΗΜΑ ότι διέπραξε γενοκτονία στην Νοτιοδυτική Αφρικανική Δημοκρατία (σημερινή Ναμίμπια) στις αρχές του 20ου αιώνα (1904-07) σχεδόν εξαφανίζοντας δύο γηγενείς λαούς, του Νάμα και Χερέρο. Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, αν και κάποιοι με χλεύασαν ή έδειξαν παγερή αδιαφορία, αν και ήμουν ίσως ο πρώτος που το ανέδειξε εδώ,  αλλά έχω γράψει τρία άρθρα  επί αυτού, το πρώτο πριν έξη ή επτά  χρόνια και δημοσιεύτηκε σε αγγλόφωνο περιοδικό, το δεύτερο πριν ενάμιση χρόνο και το τρίτο πρόσφατα με αφορμή την γενοκτονία των Αρμενίων, συνδέοντας τις δύο γενοκτόνες χώρες, Γερμανία και Τουρκία. 

Αυτο απο το BBC.  

Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει επίσημα ότι διέπραξε γενοκτονία κατά τη διάρκεια της αποικιακής κατοχής της στη Ναμίμπια και ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους άνω των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (940 εκατομμύρια £, 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια). 

Οι Γερμανοί αποικιστές σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους Herero και Nama εκεί στις σφαγές στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε ότι η χώρα του ζητά συγχώρεση από τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων.

Αλλά ακτιβιστές λένε ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα δεινά που προκαλούνται.

Africa Live: Περισσότερα για αυτό και άλλες ιστορίες
Ποια είναι η σωστή τιμή για τη γενοκτονία;
Η Γερμανία επιστρέφει τα κρανία των θυμάτων της Ναμίμπια
Τα χρήματα προφανώς θα καταβληθούν πάνω από 30 χρόνια μέσω δαπανών για προγράμματα υποδομής, υγειονομικής περίθαλψης και κατάρτισης προς όφελος των κοινοτήτων που επηρεάζονται.

“Θα αναφέρουμε τώρα επίσημα σε αυτά τα γεγονότα ως αυτά που είναι από τη σημερινή προοπτική: γενοκτονία”, δήλωσε ο κ. Maas, προσθέτοντας ότι οι δράσεις της εποχής της αποικιοκρατίας πρέπει να συζητηθούν “χωρίς να γλιτώσουμε ή να ξεφύγουμε”.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ναμίμπια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η αναγνώριση της Γερμανίας ήταν “ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Τι συνέβη κατά τη γενοκτονία;
Η δήλωση της Παρασκευής ήρθε μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων με τη Ναμίμπια – η οποία ήταν υπό γερμανική κατοχή από το 1884 έως το 1915.

Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν έχουν περιγραφεί από τους ιστορικούς ως “ξεχασμένη γενοκτονία” στις αρχές του 20ου αιώνα, σε αυτό που ήταν τότε γνωστό ως Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική.

Ο ΟΗΕ ορίζει τη γενοκτονία ως μια σειρά από πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, που διαπράχθηκαν με σκοπό την καταστροφή, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Η γενοκτονία ξεκίνησε το 1904 μετά από εξέγερση των Ηρώων και Νάμα κατά των γερμανικών κατασχέσεων της γης και των βοοειδών τους. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης εκεί, Lothar von Trotha, ζήτησε την εξόντωση του πληθυσμού ως απάντηση.

Πώς ορίζετε τη γενοκτονία;
Ναμίμπια: Προφίλ χώρας
Μια αναζήτηση στη Γερμανία για το χαμένο κρανίο του αρχηγού των φυλών
Οι επιζώντες από τον πληθυσμό Herero και Nama αναγκάστηκαν στην έρημο και αργότερα τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου εκμεταλλεύτηκαν για εργασία.

Πολλοί πέθαναν από ασθένειες, εξάντληση και πείνα με ορισμένα άτομα να υποστούν σεξουαλική εκμετάλλευση και ιατρικό πειραματισμό. Πιστεύεται ότι έως και το 80% των αυτόχθονων πληθυσμών πέθαναν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας – με αριθμό θανάτων σε δεκάδες χιλιάδες.

 
 

Η Γερμανία είχε προηγουμένως αναγνωρίσει τις ωμότητες, αλλά απέκλεισε την καταβολή αποζημιώσεων.Το 2018 επέστρεψαν ορισμένα ανθρώπινα λείψανα στη Ναμίμπια, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέρος της πλέον απαξιωμένης έρευνας που προσπαθεί να αποδείξει τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών Ευρωπαίων.Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία συμφωνία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια ενός γύρου διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς απεσταλμένους στα μέσα Μαΐου.Αναμένεται ότι θα υπογραφεί δήλωση από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Ναμίμπια, Γουίντχουκ, τον επόμενο μήνα προτού επικυρωθεί από το κοινοβούλιο κάθε χώρας, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.Ο Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier αναμένεται τότε να ταξιδέψει στη χώρα για να ζητήσει επίσημα συγνώμη.

 

Τι λένε οι διαμαρτυρόμενοι ακτιβιστές;
Ο Laidlaw Peringanda, ακτιβιστής του Herero και πρόεδρος της Ένωσης Γενοκτονίας της Ναμίμπια, δήλωσε ότι η προσφορά αναπτυξιακής βοήθειας δεν ήταν αρκετή.

“Στην πραγματικότητα δεν αποδεχόμαστε αυτήν την προσφορά επειδή οι άνθρωποι μας έχουν χάσει εδάφη, έχουν χάσει τον πολιτισμό τους και πολλοί από αυτούς έχουν φύγει στη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και μερικοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στο Τόγκο και στο Καμερούν”, δήλωσε στο BBC World Service. .

Επέμεινε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξαγοράσει προγονικά εδάφη τώρα στα χέρια της γερμανόφωνης κοινότητας, η οποία φέρεται να αποτελεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

“Οι άνθρωποι γίνονται ανυπόμονοι, ειδικά οι μειονοτικοί μαύροι που δεν έχουν ένα κομμάτι γης”, είπε. “Και από αυτό που ακούω από μερικούς ανθρώπους, θα υπάρξει μια επανάσταση στη γη. Οι άνθρωποι θα αρπάξουν τη γη με δύναμη. Επομένως, πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτά τα πράγματα.”

Ο κ. Maas είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ως στόχο να βρουν “έναν κοινό δρόμο για πραγματική συμφιλίωση στη μνήμη των θυμάτων” με μέλη των κοινοτήτων Herero και Nama που συμμετέχουν στενά στις συνομιλίες.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι η γλώσσα. Η συμφωνηθείσα συμφωνία επικεντρώνεται στην ιδέα της συμφιλίωσης σχετικά με την τυποποιημένη αποζημίωση, με τον κ. Maas να περιγράφει το πακέτο βοήθειας ως «χειρονομία» παρά αποκατάσταση.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να δείτε το αυθεντικό άρθρο του BBC και το εντυπωσιακό βίντεο που περιέχει

Ο Jürgen Zimmerer, καθηγητής παγκόσμιας ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, δήλωσε στο BBC World Service ότι ένας μεγάλος αριθμός απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας αισθάνθηκε αποκλεισμένος.

“Αυτό είναι αρκετά πρόβλημα αν ο στόχος της συμφιλίωσης”, είπε. “Πώς θα συμφιλιωθείτε με τα θύματα εάν τα θύματα αισθάνονται ότι έχουν μείνει εκτός όλης της διαδικασίας;”

Ο Tim Whewell, γράφοντας στο BBC νωρίτερα φέτος για τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν οι πρώτες στο είδος τους από μια πρώην αποικιακή δύναμη.

Έγραψε ότι πολλοί Ήρωες και Νάμα που ζούσαν σε πολυσύχναστες περιοχές ή ανεπίσημους οικισμούς ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της πρόσβασης στη γη και σε κάποια ευημερία που απολάμβαναν οι πρόγονοί τους πριν από τη γενοκτονία.

Καιρός να αναγνωρίσει η Γερμανία τα εγκλήματα και τα χρέη της στην Ελλαδα από τον ΒΠΠ

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.