Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σημεία από τον Σφυγμό της ημέρας ΝΔ
Α. Για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς
1. Πότε εκτιμάτε ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας;
Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάρτιο και σίγουρα η κατάσταση θα βελτιωθεί τον Απρίλιο, καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg: «Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ περισσότερα εμβόλια από αυτά που κάνουμε τώρα και υπάρχουν και οι υποδομές … Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού … Επομένως, με την έλευση του Απριλίου προστίθεται και ο παράγοντας της εποχικότητας του ιού. Το γνωρίζουμε από πέρσι. Επομένως, ναι, θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού».
*Επισυνάπτεται η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Bloomberg
2. Σε ποιά στοιχεία βασίστηκε η προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς;
Η προτεραιοποίηση στηρίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη της πανδημίας, στην επιστημονική τεκμηρίωση από τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου, και στις πληροφορίες από άλλα κράτη.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας από την ηλικιακή κατανομή των συμπολιτών μας που έχουν νοσήσει βαριά και έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών.
Με αυτά τα δεδομένα, στόχος της προτεραιοποίησης είναι να χτιστεί ένα τείχος προστασίας που θα αρχίζει από τους γηραιότερους προς τους νεότερους. Και αυτή η συνθήκη είναι το βασικό κριτήριο όσο ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος.
3. Γιατί με τα αδιάθετα εμβόλια, από μη προσερχόμενους στα ραντεβού, δεν εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες ή προσωπικό πρώτης γραμμής αλλά το προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις;
Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκε προληπτικά ένας Μηχανισμός Αναπλήρωσης Ραντεβού, προκειμένου να μην πάει χαμένη καμία δόση σε περίπτωση μη προσέλευσης πολιτών σε προγραμματισμένα ραντεβού. Σε αυτόν έχουν ενταχθεί υγειονομικοί που δεν επιθυμούσαν αρχικά και επιθυμούν τώρα να εμβολιαστούν, καθώς και προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένης της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να μη χαθούν δόσεις εμβολίου.
Δεν μπορεί να γίνει αυτό με τις ευπαθείς ομάδες, που ούτε την ανάλογη ετοιμότητα έχουν, ούτε γίνεται να εμβολιαστούν χωρίς να ενταχθούν σε ένα, συνολικότερο προγραμματισμό, με βάση την βαρύτητα της νόσου τους.
Οι εμβολιασμοί δεν γίνονται στην τύχη, όπως να’ ναι, ούτε με κλήρωση. Γίνονται όπως έχει εισηγηθεί η Επιτροπή των ειδικών για τους εμβολιασμούς και με τα διεθνή στάνταρ, όπως γίνονται σε όλο τον κόσμο.
Από εκεί και πέρα το αμέσως επόμενο διάστημα και με την αύξηση της διαθεσιμότητας των εμβολίων προχωρά και ο εμβολιασμός δύο κατηγοριών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Η πρώτη ομάδα η οποία χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79, εντός του Μαρτίου. Ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας (περίπου 270.000 άτομα), αναμένεται να διεξαχθεί παράλληλα με την επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 70-74 ετών.
Η δεύτερη ομάδα, «αυξημένου κινδύνου», 18-59 ετών, η οποία είναι και πολυπληθέστερη, θα αρχίσει να εμβολιάζεται -με προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία- μετά τον εμβολιασμό της κατηγορίας 60-64.
Όσον αφορά τους υγειονομικούς και το προσωπικό πρώτης γραμμής, ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να εμβολιάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα εδώ και ενάμιση μήνα. Μπορούν, όσοι δεν θέλησαν να εμβολιαστούν μέχρι σήμερα, να εμβολιαστούν και τώρα κατά προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι οι Εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και οι Μαθητές/τριες ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εντάσσονται κατά προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο μετά από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
4. Πόσο επηρεάστηκε η διαδικασία του εμβολιασμού κατά την χθεσινή ημέρα και ποια προβλήματα προέκυψαν;
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν χθες τις 550.000 και διενεργήθηκαν πάνω 28.000, που αποτελούν και ρεκόρ ημέρας από τις 27 Δεκεμβρίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, προσήλθε κανονικά στα ραντεβού. Όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους και δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής. Όσον αφορά τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση ανάλογα με τον αριθμό που χθεσινών ακυρώσεων και των μη προσελεύσεων των πολιτών για την δεύτερη δόση, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για το τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού.
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα υπήρξαν προβλήματα σε ελάχιστα. Για παράδειγμα στο Καπανδρίτι και στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού, προβλήματα τα οποία όμως τις μεσημεριανές ώρες αντιμετωπίστηκαν. Σε κάποιες άλλες περιοχές, όπως στην Ικαρία, την Κεφαλονιά, υπήρξαν ακυρώσεις, καθώς δεν έγιναν διανομές λόγω ακύρωσης των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών. Τα χθεσινά ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν για τις επόμενες μέρες.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων κέντρων στο χώρο HELEXPO στην Αθήνα και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 1.400 και 600 εμβολιασμοί αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα μπορούν να διενεργούν περισσότερα από 5.500 εμβολιασμούς την ημέρα ο καθένας.
Β. Για τα προβλήματα από την κακοκαιρία
1. Τι απαντάτε στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας και το 112;
Σε ό,τι αφορά τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό, η Κυβέρνηση έδρασε προληπτικά καθώς έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Αποφασίστηκε να κλείσει συντεταγμένα και οργανωμένα κατά τις ώρες της μεγάλης χιονόπτωσης, ακριβώς γιατί είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες, παρά χιλιάδες εγκλωβισμένοι -όπως δηλαδή γινόταν στο παρελθόν. Αυτή άλλωστε είναι και η διεθνής πρακτική.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, υπήρξαν βλάβες, κυρίως από πτώση μεγάλων δένδρων σε στύλους της Δ.Ε.Η. που -σε πολλές περιπτώσεις- ήταν σε δυσπρόσιτες περιοχές και συνεπώς απαιτούνταν ειδικά οχήματα για τη μεταφορά των τεχνικών. Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, αναπτύχθηκαν συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάστασή τους, καθώς ο μηχανισμός βρισκόταν σε επαγρύπνηση.
Σε ό,τι αφορά την κριτική για το 112, ας καταλάβει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού αλλά χρησιμοποιείται μόνο όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. Ας μην παριστάνουν τους κριτές αυτοί που ως Κυβέρνηση ουδέποτε είδαν την αναγκαιότητά του και ουδέν έπραξαν, ενώ ως Αντιπολίτευση δεν κατάλαβαν ακόμη πότε μπορεί να χρησιμοποιείται.
Γ. Στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων
1. Ποια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων εφαρμόζονται για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου;
Στη διάρκεια του 2020 εφαρμόστηκαν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του του 2021 μπήκαν σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα, το συνολικό κόστος των οποίων διαμορφώνεται ήδη στα 5,9 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα άλλα:
– Παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η περίοδος αναστολής είσπραξης για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης. Οι οφειλές αυτές, μετά τη λήξη της νέας παράτασης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
– Αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
– Παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αποπληρωμή τους θα γίνει είτε με 24 άτοκες δόσεις είτε με 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους.
– Δρομολογήθηκε ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου, ενώ προετοιμάζεται ο 7ος κύκλος, που θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του α’ τριμήνου. Και στους δυο αυτούς κύκλους θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.
– Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές. Οι ιδιώτες εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
– Παρατείνεται για όλο το 1ο τρίμηνο η μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή καθώς και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
– Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η μείωση στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
– Παρατείνεται για δύο μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς απασχολούμενους, που έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
– Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους ανέργους του τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.
– Επεκτείνεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
– Καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
– Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31η Μαρτίου 2021.
– Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μαρτίου στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
– Διατίθεται άμεσα οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, 14 εκατ. ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
– Διατίθενται επιπλέον 12 εκατ. ευρώ -γεγονός που ανεβάζει το συνολικό πακέτο στα 67 εκατ. ευρώ- για τη στήριξης της ακτοπλοΐας. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των ναυτικών και των εργαζόμενων στον κλάδο με σειρά μέτρων, που συνολικά προσεγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ.
Κατεβάστε την συνέντευξή του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Bloomberg εδώ.
Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα με τα βασικά σημεία της προτεινόμενης ρύθμισης εδώ.
Κατεβάστε την παρουσίαση των 13 πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας στον αθλητισμό εδώ.