Βασίλης Κικίλιας: Κάνουμε αγώνα αντοχής, όχι αγώνα ταχύτητας
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο θα αντέξει κ. Υπουργέ το ΕΣΥ; Διότι, ακόμα και αν έχουμε κάποιους πρόδρομους δείκτες σταθεροποίησης, η πίεση συνεχίζεται. Σας ανησυχεί μια έτι μεγαλύτερη αύξηση διασωληνωμένων;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα, 15 μήνες μετά, εξακολουθούμε να στεκόμαστε όρθιοι, παρά τις απώλειες, και να συνεχίζουμε τον αγώνα έως την τελική υγειονομική νίκη, η οποία διαφαίνεται πια στον ορίζοντα.
Μιλάμε για έναν αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα ταχύτητας. Και θυμάμαι πολλούς συναδέλφους μου και μέσα ενημέρωσης να προεξοφλούν την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας από πέρσι.
Κύριε Ευγενίδη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέναντι στη σφοδρότερη πανδημία που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης, άντεξε, αντέχει και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να αντέξει.
Δεν αφήνουμε κανέναν συμπολίτη μας, χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, όχι μόνο για την Covid, αλλά και για όλα τα νοσήματα των συμπολιτών μας. Εξασφαλίζουμε την φροντίδα όλων, με τη συνεργασία όλων: των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών Νοσοκομείων, των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι μέρες είναι μεγαλύτερες, ο καιρός καλυτερεύει και οι πολίτες έχουν μεγάλη κόπωση. Έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε μια προσεκτική άρση των περιορισμών, με όπλο και τα self-test που θα μπουν στην εξίσωση αυτές τις ημέρες;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως σας προανέφερα, μιλάμε για έναν αγώνα αντοχής. Οι συμπολίτες μας έχουν δώσει μεγάλο αγώνα. Συναισθάνομαι ότι είναι κουρασμένοι, ότι θέλουν να ζήσουν και πάλι μια κανονική ζωή.
Θέλω να τους ευχαριστήσω για τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν και κάνουν. Θέλω όμως παράλληλα να τους ζητήσω να αναλογιστούν την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών μας, που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Για αυτό, η προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων, μπορεί να έχει επιτυχία, μόνο με μια ακόμα πιο προσεκτική τήρηση των κανόνων προστασίας και αυτοπροστασίας: Σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις και αντισηπτικό.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Παρασκευή, τα self-test αποτελούν ένα επικουρικό εργαλείο, ένα ακόμη όπλο ελέγχων μαζί με τα μοριακά test και τα rapid test – και εδώ θέλω να εξάρω για μια ακόμη φορά τις Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, και πλέον το «αντιγράφουν» πολλές χώρες στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, κύριε Ευγενίδη, η υγειονομική μάχη που δίνει το Υπουργείο Υγείας είναι διπλή. Ή μάλλον για να το πω διαφορετικά, η Ελλάδα δίνει μια μάχη διπλή, μέσα στις υγειονομικές δομές της. Από τη μία η ιατρονοσηλευτική φροντίδα και από την άλλη οι εμβολιασμοί.
Και τα δύο εξελίσσονται στο ίδιο «τερέν»: Στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα εμβολιαστικά κέντρα. Και με τους ίδιους πρωταγωνιστές: Γιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, διασώστες του ΕΚΑΒ, είναι δίπλα στον κάθε πολίτη, με αγάπη, σεβασμό και επαγγελματισμό.
Κάπως έτσι, το Υπουργείο Υγείας, μετά από 10 χρόνια σκληρών περιοριστικών πολιτικών, έχει κερδίσει για πρώτη φορά την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, όπως αποτυπώνουν όλες οι έρευνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς απαντάτε σε όσους σας εγκαλούν για μη χρήση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα Υγείας; Υπήρχαν πόροι που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και δεν χρησιμοποιούνται, όπως π.χ. ολόκληρες ιδιωτικές κλινικές;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όσοι μας εγκαλούν για μη χρήση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, είναι αυτοί που έχουν επί σειρά δεκαετιών δαιμονοποιήσει στη χώρα μας τον ιδιωτικό τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία γενικώς.
Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, απαιτούν κραυγάζοντας να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση οι ιδιωτικές δομές υγείας. Όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους επίταξη σημαίνει αποζημίωση. Δεν αγνοούν τους νόμους όσοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα. Ίσως απλά να έχουν δυσανεξία στην εφαρμογή τους…
Κύριε Ευγενίδη, η αλήθεια είναι μία: Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι ενιαίο και εθνικό.
Ξεκινώντας από το σφοδρό δεύτερο κύμα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όταν χρειάστηκε, επιτάξαμε ιδιωτικές Κλινικές, ενώ για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ε.Σ.Υ. το Διαβαλκανικό Νοσοκομείο, ένα ιδιωτικό δηλαδή θεραπευτήριο, συνεφημέρευσε με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Στην Αττική που πιέζεται αφόρητα σε αυτό το τρίτο κύμα, εφαρμόσαμε έγκαιρα το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που φυσικά περιλάμβανε και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τους ιδιώτες ιατρούς.
Το Ερρίκος Ντυνάν χρησιμοποιείται ήδη εξ’ ολοκλήρου ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδας. Διασφαλίσαμε με αυτό τον τρόπο, ότι κανείς συμπολίτης μας με καρδιοχειρουργικό πρόβλημα δεν θα μείνει αβοήθητος.
Το Ιατρικό Περιστερίου και η ιδιωτική Κλινική Λητώ, με την πλήρη στελέχωσή τους σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό, έχουν μετατραπεί σε Κλινικές Covid.
Και να σας πω και κάτι ακόμα. Η πίεση είναι πράγματι τεράστια στις Κλινικές και, κυρίως, στις ΜΕΘ-COVID. Μιλά η Αντιπολίτευση για τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, ότι δήθεν δεν τις χρησιμοποιούμε.
Μήπως πάλι αγνοούν ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 241 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή ότι 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ε.Σ.Υ.;
Μήπως επίσης αγνοούν ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες;
Αν το αγνοούν και αυτό είναι, δυστυχώς, αδαείς. Αν όχι, είναι επικίνδυνοι γιατί σπεκουλάρουν με την αγωνία των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από την πανδημία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούμε καθημερινά διάφορους αριθμούς σχετικά με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, αλλά και τις προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.. Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε τι ισχύει;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό που ισχύει, κύριε Ευγενίδη, είναι μια συγκλονιστική προσπάθεια των ανθρώπων του Ε.Σ.Υ., με άξονα το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, αρωγό και επιστημονικό καθοδηγητή την Επιτροπή που δημιούργησα για το σχεδιασμό των νέων κλινών ΜΕΘ, με επικεφαλής την κυρία Αναστασία Κοτανίδου και πυλώνα τους υγειονομικούς μας σε όλη τη χώρα.
Παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση 557 κλίνες ΜΕΘ.
Σήμερα έχουμε 1.478 – 1.217 στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Βλέπετε ότι στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. έχουμε ήδη πιάσει το στόχο των 1.200 κλινών Εντατικής Θεραπείας (12/100.000 πληθυσμού ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Και θα τον ξεπεράσουμε. Μια τεράστια παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και μέσα στην εβδομάδα θα λειτουργήσουν ακόμη 51 καινούργιες ΜΕΘ-COVID, σε καρδιολογικές κλινικές και χειρουργεία νοσοκομείων της Αττικής, για την έκτακτη και πολύ επείγουσα κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε.
Αυτός ο υπερδιπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ μέσα σε 20 μήνες είναι αποτέλεσμα σχεδίου και σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων, υγειονομικών και επιχειρησιακών.
Και ως Υπουργός Υγείας, δεν επιτρέπω αυτή την τιτάνια προσπάθεια να την ακυρώνει κανείς!
Πάμε τώρα στις προσλήψεις.
Μέσα σε έναν χρόνο, έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 10.000 επαγγελματίες Υγείας. 1.717 ιατροί, 5.532 νοσηλευτές και πάνω από 3.000 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Επιπλέον, όλες οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών που έληγαν, ανανεώθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2021.
Στους 20 μήνες της διακυβέρνησής μας έχουν προκηρυχθεί 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όταν μέσα σε 4,5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν προκηρυχθεί 2.754 θέσεις μονίμων ιατρών.
Και επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τις μόνιμες προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ., τον τελευταίο χρόνο έχουν προσληφθεί 1.310 μόνιμοι ιατροί στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εκ των οποίων οι 410 είναι ιατροί Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, «τρέχει» ήδη προκήρυξη για 939 μόνιμες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι 379 στις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ και ΤΕΠ.
Επίσης, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ τον Αύγουστο του 2020 προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ακόμη 1.209 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Συνολικά, μέσα σε 20 μήνες πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν γίνει πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ., 1.310 προσλήψεις μονίμων ιατρών και έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε εκτιμάτε ότι θα έχει χτιστεί ένα ικανό τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, προκειμένου να μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα; Και πότε θα εμβολιαστούν και οι νεότεροι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το τείχος ανοσίας το χτίζουμε με κάθε μικρό τσίμπημα στο μπράτσο. Με μικρές νίκες θα φτάσουμε στο μεγάλο μας στόχο. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα, μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 2,4 εκ. συμπολίτες μας θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Μέχρι αρχές Μάϊου, θα έχουν εμβολιαστεί όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν από 60 ετών και πάνω, όπως και όσοι έχουν νοσήματα υψηλού κινδύνου.
Βάσει προγραμματισμού, μέχρι το τέλος Μάϊου θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Συνεπώς, θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Αμέσως τον Ιούνιο προβλέπεται να εμβολιαστούν οι νεότερες ηλικίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητάτε, από τον Μάιο και μετά, να αλλάξει η προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, προκρίνοντας επαγγελματικές ομάδες, όπως π.χ., οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση;
ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει θέσει συγκεκριμένη προτεραιοποίηση, με βασικά κριτήρια τις ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά.
ing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.