Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου
Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:
Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ μεγαλύτερη από το 2%, από την 1η Μαΐου.
Εκτιμώ ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.
Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.
Νέα μέτρα στήριξης στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και της εστίασης.
Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.
Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Εκλογές στο τέλος της 4ετίας, στόχος αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο.
Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Στο ζήτημα αυτό η Κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καμιά χαλάρωση
Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και για αυτό καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας.
Για αυτό και ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- αποφασίστηκε να παραταθούν για μια εβδομάδα -μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου- τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και έληγαν την 16η Ιανουαρίου.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τα διεθνή και τα εγχώρια δεδομένα και πράττει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και την διασφάλιση του κοινωνικοοικονομικού βίου.
Η επαναλειτουργία των σχολείων ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά
Η Κυβέρνηση έχει θέσει -από τη πρώτη στιγμή- ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς. Παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της Αντιπολίτευσης, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά.
Μέχρι χθες μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών. Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε.
Εφαρμόζεται ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις δύο πρώτες μέρες διενεργήθηκαν αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τους οποίους, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε τρεις πυλώνες:
Με αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις.
Με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου. Να σας πω ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για την πρόσληψη 1.208 αναπληρωτών και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε χθες απόφαση για την πρόσληψη επιπλέον 566 προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας και ακολουθούν οι υπόλοιπες προσλήψεις.
Με τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023.
Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία.
Μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Βασικός οικονομικός και -προπάντων- κοινωνικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η τόνωση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της κοινωνικής συνοχής.
Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων όπως το «Πρώτο Ένσημο», το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτείνεται με επιπλέον 50.000, καθώς και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.
Παράλληλα, μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και συνεχίζονται επτά δράσεις μέσω των οποίων θα προσφερθούν κατά τη νέα χρονιά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα αντληθούν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Αναλυτικά, τα 11 νέα προγράμματα είναι:
Πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών, σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας.
Ένταξη και επανένταξη 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας.
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε ανέργους ηλικίας 18-30 ετών, με στόχο να βρουν δουλειά έως 10.000 εξ αυτών.
Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες.
Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας σε Αττική και Μακεδονία για 10.000 νέους ηλικίας 18-29 ετών.
Πρόγραμμα πρόσληψης 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες.
Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 4.000 ανέργους που θέλουν να δοκιμάσουν μια επιχειρηματική ιδέα, στο πεδίο της Ψηφιακής Οικονομίας.
Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 1: Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που θα εστιάζει στη συμβουλευτική, στην κατάρτιση και στην απασχόληση, με στόχο να προκύψουν έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 2: Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας σε ποσοστό από 75 μέχρι 100%.
Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 3: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18-29 ετών. Θα επικεντρωθεί σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο και θα προσφέρει έως 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 4: Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζεται στην εργασιακή μετεγκατάσταση, με στόχο να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας.
Οι πολιτικές αυτές αποτελούν -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια σύσκεψης στον ΟΑΕΔ- την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την εργασία και την καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων.
Πλήρως ψηφιοποιημένη η διαδικασία καταγραφής ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού
Με νέα, απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία εφαρμόζεται πλέον η καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των προξενικών αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».
Αυτό σημαίνει, ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.
Πρόκειται, για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους. Παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των προξενικών αρχών.
25 εκατ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο τον Ιανουάριο
Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου συνεχίζεται κανονικά. Έχει πλέον ενταχθεί ως ένα σταθερό μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικότητας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής που εφαρμόζουμε στο υπουργείο. Ήδη η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής προωθεί τις πληρωμές ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ εντός του Ιανουαρίου μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων του ΠΔΕ.
Στο σκέλος των επιβατών οι ωφελούμενοι κάτοικοι θα λάβουν συνολικά έως τέλος Γενάρη 12 εκατομμύρια ευρώ για τις μετακινήσεις του 2021.
Στο σκέλος των καυσίμων για τα 42 νησιά εφαρμογής του μέτρου θα πιστωθούν σε κατοίκους και επιχειρήσεις περίπου 4,1 εκατ. ευρώ για το 2021
Και τέλος για 380 νησιωτικές επιχειρήσεις αποδεσμεύονται πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Πλούσιο το νομοθετικό έργο και του 2021
Από την Υγεία στην Οικονομία μετατοπίστηκε το νομοθετικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης κατά την περυσινή, δεύτερη χρονιά της πανδημίας, όπως αποδεικνύει η συνολική προώθηση και ψήφιση νομοσχεδίων εντός του 2021 σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η συντακτική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής των Ελλήνων («Επί… του περιστυλίου»). Αναλυτικά:
Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε και ψήφισε συνολικά 14 νομοσχέδια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε και ψήφισε οκτώ νομοσχέδια.
Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών προώθησαν στη Βουλή από επτά σχέδια νόμου.
Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε έξι νομοσχέδια. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο έτος της πανδημίας, το 2020, το υπουργείο Υγείας είχε έρθει στην πρώτη θέση της νομοθετικής παραγωγής καταθέτοντας 13 νομοσχέδια στη Βουλή.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τέσσερα νομοσχέδια.
Τα υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Υποδομών και Εργασίας προώθησαν από τρία νομοσχέδια.
Τα υπουργεία Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν από δύο νομοσχέδια.
Τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Επικρατείας, Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και Παρά τω πρωθυπουργώ προώθησαν και ψήφισαν από ένα νομοσχέδιο.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν κατέθεσε ούτε ένα νομοσχέδιο, προώθησε όμως πέντε διεθνείς συμβάσεις.
Συνολικά εντός του 2021 προωθήθηκαν και ψηφίσθηκαν στη Βουλή 72 νομοσχέδια και 40 διεθνείς συμβάσεις. Το 2020 ψηφίστηκαν 67 νομοσχέδια και 46 διεθνείς συμβάσεις.