Πώς η Pepsi έγινε ο 6ος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο
του Κωνσταντίνου Παπαγιάννη
Σχεδόν όλοι στον κόσμο έχουν μια αγαπημένη σόδα που απολαμβάνουν όποτε έχουν την ευκαιρία. Αλλά, αξίζει το αγαπημένο σας νόστιμο ποτό να εγκαταλείψετε ένα στρατιωτικό οπλοστάσιο αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί εξοπλίσει μια ολόκληρη χώρα; Λοιπόν, σε κάποιο σημείο της ιστορίας, οι Ρώσοι το σκέφτηκαν.
Το 1959, ο τότε πρόεδρος Dwight Eisenhower ήθελε να φέρει τον Αμερικανικό πολιτισμό στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης και να τους δείξει τα οφέλη του καπιταλισμού.
Για να επιδείξει τις ιδεολογίες τους, η αμερικανική κυβέρνηση διοργάνωσε την «Αμερικανική Εθνική Έκθεση» στη Μόσχα και έστειλε τον τότε αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον να παρευρεθεί στα εγκαίνια – αλλά τα πράγματα επρόκειτο να πάρουν μια στροφή προς το χειρότερο.
Ο Νίξον και ο σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ έκαναν διαφωνίες για το θέμα του καπιταλισμού έναντι του κομμουνισμού. Η συνομιλία τους έγινε τόσο έντονη που ο αντιπρόεδρος της Pepsi παρενέβη και πρόσφερε στον Σοβιετικό ηγέτη ένα φλιτζάνι του νόστιμου, ζαχαρούχου ποτού του – ο οποίος και το ήπιε.
Χρόνια αργότερα, οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης ήθελαν να συνάψουν μια συμφωνία που θα φέρει μόνιμα τα προϊόντα Pepsi στη χώρα τους. Ωστόσο, υπήρχε ένα ζήτημα για το πώς θα πληρώνουν για το νεότερο ποτό τους, καθώς τα χρήματά τους δεν γίνονταν δεκτά σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, η έξυπνη χώρα αποφάσισε να αγοράσει την Pepsi χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο νόμισμα: την βότκα!
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η αρχική συμφωνία της Ρωσίας για την εξυπηρέτηση της Pepsi στη χώρα τους επρόκειτο να λήξει, αλλά αυτή τη φορά, η βότκα τους δεν ήταν αρκετή για να καλύψει το κόστος.
Έτσι, οι Ρώσοι έκαναν ό,τι θα έκανε οποιαδήποτε απελπισμένη χώρα σε δύσκολους καιρούς(!): Αντάλλαξαν με την Pepsi έναν στόλο υποβρύχιων και πλοίων με αντάλλαγμα μαζικές ποσότητες του αναψυκτικού. Η νέα συμφωνία περιλάμβανε 17 υποβρύχια, ένα θωρηκτό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.
Ο στόλος στο σύνολό του ανταλλάχτηκε για αναψυκτικά Pepsi αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ναι, καλά διαβάσατε. Η Ρώσοι προφανώς λατρεύουν την Pepsi.
Η ιστορική αυτή εμπορική συναλλαγή έκανε την Pepsi να γίνει ο 6ος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο, για ένα χρονικό διάστημα, προτού πουλήσουν τον στόλο σε μια σουηδική εταιρεία για ανακύκλωση και παλιοσίδερα.
Πηγή : Business Insider [www.businessinsider.com]