Ισραήλ και ΗΑΕ ενισχύουν τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προμηθεύουν τον αρχιστράτηγο Χαλίφα Χαφτάρ  με ένα εξελιγμένο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τουρκικά ένοπλα μη ένοπλα επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν παραχωρηθεί στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

 

Τα ΗΑΕ θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, προκειμένου να λάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας, που εδώ και ένα χρόνο αντιστέκεται.

 

Πηγές της ιστοσελίδας The New Arab που έχει έδρα το Λονδίνο, αναφέρουν ότι τα ΗΑΕ κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ, αυξάνοντας τη συνεργασία τους χωρίς να έχουν επίσημες σχέσεις, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τον Χαφτάρ ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας που παράγεται από ισραηλινή εταιρεία.

 

Ήδη, το σύστημα αυτό έχει μεταφερθεί στην Αίγυπτο, όπου εκεί θα εκπαιδευτούν αξιωματικοί του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, σε αναμονή της μεταφοράς του στη Λιβύη.

 

Τα ΗΑΕ, γράφει το δημοσίευμα, έχουν στείλει όπλα, πυρομαχικά και αεροσκάφη για να υποστηρίξουν την επίθεση του Χαφτάρ στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, παρέχοντας περίπου 3.000 τόνους εξοπλισμού μόνο τον Ιανουάριο του 2020.

 

Αρκετές αναφορές σχετικά με τη μυστική βοήθεια του Ισραήλ στον Χαφτάρ εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως εκπαίδευση των πολιτοφυλακών που πολεμούν υπέρ του Χαφτάρ «στον πόλεμο του δρόμου» από τον ισραηλινό στρατό το 2019.

 

Τα ΗΑΕ έχουν κάνει, επίσης, συμφωνίες με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τη Μοσάντ, για να παραδώσουν στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στρατιωτική βοήθεια, όπως τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.