Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιβεβαιώνεται η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Δημοσιεύθηκαν οι Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021-2022-2023 για τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το μέσο όρο που είναι 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο που είναι στο 4,3%. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν την δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δικαιώνουν την μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν -για μια ακόμη φορά- ότι η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει επίπεδο με μια πολιτική που δίνει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας μοντέλο για έναν νέο τρόπο ολιστικής ανάπτυξης

Το σχέδιο για την 3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου

σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν.

Οι δεκατέσσερις μελέτες του πλάνου αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, και δεν θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αφού χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούν:

«Εκπόνηση συνολικού Master Plan για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

«Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το “Νέο Δάσος”, με τίτλο “Master Plan για το Νέο Δάσος”».

«Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

«Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας».

«Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό».

«Στρατηγική μελέτη υποδομών της Ευβοίας».

«Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας».

«Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας».

«Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας».

«Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας».

«Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report)».

«Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού».

«Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας».

«Συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master Plan», ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία να είναι πλήρως λειτουργικές

Η έξαρση της πανδημίας αφορά όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων, η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία να είναι πλήρως λειτουργικές, χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.

Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων, αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες ο εμβολιασμός.

Η Κυβέρνηση μας, με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:

Πρωτ’ απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.

Εφαρμόζονται -σε συνεννόηση με τους ειδικούς- μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησής τους.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Από έρευνες που έχουν γίνει και δημοσιεύονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων μας προκύπτει ότι 9 στους 10 νοσηλευόμενους σε Μ.Ε.Θ. είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Το πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζει τη χώρα -όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν- ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό:

Έχουν τεθεί στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. μέχρι σήμερα -και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική ενισχύεται και συνεχίζεται- 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη από τον ιδιωτικό τομέα και 206 στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες 150 στη Λάρισα για άλλα περιστατικά.

Στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. βρίσκονται και οι Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα. Στη Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεση κλινών του ιδιωτικού τομέα στο Ε.Σ.Υ. αν παραστεί ανάγκη.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν

καλυφθούν οι ανάγκες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ..

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις. Η Κυβέρνηση μας, με ένα ισορροπημένο στρατηγικό σχέδιο, προσπαθεί να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της.

Ενίσχυση ανέργων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας

Ο Πρωθυπουργός έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι να έχει αντίκρισμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίστηκε γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. για τους νέους, τους ανέργους και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, καθώς και ρυθμίσεις για οφειλές που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», για την ένταξη -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας- νέων ηλικίας 18-29 ετών. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, με την επιδότηση να μειώνεται στο μισό.

Επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 50.000 θέσεις το πρόγραμμα των αρχικά 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.

Διπλασιάζεται για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.

Δίνεται η δυνατότητα για οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων.

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι όπου θασυμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, με την συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, της Τουρκίας, της Γενικής Γραμματείας του Ο.Η.Ε..

Είναι η πρώτη που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη- γεγονός που αποδεικνύει την σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της.

H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι ότι πρέπει:

Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη,

να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και

να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Νέα ενημερωτική καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία «τρέχει» από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα καμπάνια παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ενόψει της 25ης Νοεμβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, με στόχο να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές».

Η Κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, 3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.

Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Στη Γραμμή SOS κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, γονείς, αδέλφια, παιδιά, φίλοι και γείτονες.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.