Εισήγηση στο Ενεργειακό Συνέδριο του Ελληνικού παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικο

κ. Μαρίνου Αναστάσιου, Υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ Ζακύνθου

Κείμενο ομιλίας του στα ελληνικά:

Για όσους από εσάς δεν με γνωρίζουν, ονομάζομαι Αναστάσιος Μαρίνος, κατάγομαι από την όμορφη νήσο της Ζακύνθου, το «Νησί των Δικαίων» για τους φίλους μας στο Ισραήλ, το νησί του οποίου οι κάτοικοι αρνήθηκαν σθεναρά να παραδώσουν κατάλογο Εβραίων Ελλήνων στους Ναζί κατά την Κατοχή και το οποίο έχει μια μεγάλη παράδοση ουμανισμού αλλά και διεθνούς αντιλήψεως.

Πέρα από αυτό όμως, είμαι μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ, το οποίο δέχεται ως μέλη του όχι μόνον Αμερικανούς υπηκόους, αλλά και όποιον ασπάζεται τα ιδεώδη του από την χώρα μας, έχει δε ως σκοπό την προαγωγή των ΕλληνοΑμερικανικών σχέσεων, οι οποίες πιστεύω ότι οφείλουν να αναβαθμισθούν παρά τις αρνητικές προς τούτο ρητορικές κάποιων κέντρων.

Το έργο του East Med κακώς κατά την άποψή μου, αλλά και των θέσεων του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των Η.Π.Α. μέσω του γεωστρατηγικού του Ινστιτούτου EastMed Strategic Studies Institute το οποίο σήμερα ενώπιόν σας εκπροσωπώ αναφέρεται ότι αφορά μόνον τους Λαούς της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα κυρίως φυσικού αερίου, για τα οποία ήδη σας έχουν κατατοπίσει επαρκώς οι προηγούμενοι ομιλητές.

Εγώ θα αναφερθώ σε μία νέα στρατηγική που αναπτύξαμε εδώ στην Ελλάδα στα πλαίσια των εργασιών του ινστιτούτου και τιτλοφορείται

de-Hurmuzification project. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «απεξάρτηση από τα στενά του Χορμούζ».

Η νέα αυτή στρατηγική αυτή έγκειται στην ιδέα ότι εάν εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και εάν οι παράκτιες χώρες πλην Τουρκίας φυσικά συνασπιστούν σε ισχυρό στρατιωτικό συνασπισμό που θα εξασφαλίζει την απόλυτη θωράκιση του έργου ενάντια σε κάθε επίβουλο και κακοπροαίρετο, τότε ο East Med μπορεί να μετατραπεί όχι μόνον σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τις λεκάνες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά μπορεί να εκτελεί και έργο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω επίγειων αγωγών που θα έχουν την αφετηρία τους στις χώρες του κόλπου, δηλαδή Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, ακόμα και Κουβέιτ και Ιράκ, θα καταλήγουν στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά, εκεί θα μεταφορτώνονται σε Gas Carriers σε πρώτη φάση για το περαιτέρω ταξίδι έως την Δυτική Ευρώπη και σε ύστερη φάση θα τροφοδοτούνται απ’ ευθείας στον αγωγό EastMed για μεταφορά στις αγορές της Ευρώπης.

Τεχνικά είναι πολύ εφικτό και οικονομικά ρεαλιστικό να μιλήσουμε για την εν μέρει μεταφορά των ενεργειακών πόρων του Αραβικού Κόλπου μέσω Σινά, με μικρό τμήμα του προτεινόμενου αγωγού να περνάει μέσω του κέντρου του κόλπου της Άκαμπα μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Η διαρκής απειλή του κλεισίματος των στενών του Χορμούζ είναι ορατή και πάντα παρούσα, η παραπάνω λύση που προτείνουμε έχει επίσης τις εξής εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραμέτρους, δεδομένου του ότι οι επίγειοι αγωγοί μπορούν να επεκταθούν και σε αργό πετρέλαιο το οποίο αντί να φορτώνεται στις χώρες του Κόλπου μπορεί να φορτώνεται στο Σινά.

Όμως υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό όφελος για την ενεργειακή αγορά από την αλλαγή της διαδρομής. Το πρώτο όφελος είναι το ότι τα μεγάλου τονάζ πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου VLCC και ULCC δεν χρειάζονται πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, μιας και ελεύθερα μπορούν να πλεύσουν από τον τερματικό σταθμό φόρτωσης προς τους καταναλωτές στην Δυτική και όχι μόνο Ευρώπη.

Το δεύτερο όφελος είναι το ότι αποφεύγουμε εντελώς την επικίνδυνη περιοχή για τα AFRAMAX, δηλαδή τα πλοία που μπορούν να περάσουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, των ακτών της Σομαλίας, γεγονός που καθιστά πιο οικονομική και ασφαλή την μεταφορά και παράδοση των φορτίων.

Η Αίγυπτος εξ’ άλλου καθόλου δεν πρόκειται να αντιδράσει σε αυτήν την προοπτική, μιας και τα τέλη διέλευσης που εισπράττει από την Διώρυγα, ισόποσος και αν όχι περισσότερο θα αντικατασταθούν από τα τέλη διέλευσης του αργού και του αερίου που θα θελήσουν χώρες του κόλπου να μεταφέρουν μέσω αυτής της οδού.

Η ενέργεια χρειάζεται ασφάλεια και η ασφάλεια επιτρέπει την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. Όπου υπάρχει πόλεμος ή εσωτερική αναταραχή, η παραγωγή και το εμπόριο εξαφανίζονται.

Με αυτήν την πρότασή μας δίνουμε λύση ως Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ στο πρόβλημα της μόνιμης απειλής από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν περί εκβιασμού της Δύσης ένεκα του στραγγίσματος του διαύλου του Χορμούζ, όπως δε οι ΗΠΑ επιμένουν στην ανεξαρτητοποίηση της Δύσης από επισφαλείς προμηθευτές ενέργειας, έτσι προτείνουμε την ανεξαρτητοποίηση από παραδοσιακά επικίνδυνους και κοστοβόρους διαύλους εμπορίου και μεταφοράς ενεργειακών πόρων.

Αυτή η πρόταση πραγματικά μπορεί να αλλάξει την όψη της Μέσης Ανατολής, νέοι παίκτες να προκύψουν και παλαιοί να εκλείψουν. Στην αγγλική γλώσσα το λέμε “game changer” και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε σαν Ρεπουμπλικανικό κόμμα, προς όφελος των Λαών, του Παγκόσμιου Εμπορίου και της Ενεργειακής Ασφάλειας, τελειώνοντας δε ας κάνω την υπόμνηση, ότι εάν αυτό το σχέδιο ευοδωθεί αναβαθμίζεται ο ρόλος της πατρίδας μου της Ελλάδας, ως κύριας στρατιωτικής εγγυήτριας δύναμης μαζί με το Ισραήλ αυτής της νέας πρότασης η οποία μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

Το μόνο που μπορεί να σταματήσει το De-Hormuzification Project είναι η ατολμία, η έλλειψη διορατικότητας και η επιρροή των ενεργειακών στρατηγικών μας ανταγωνιστών μας μέσω υπόγειων διαδρομών.

Θέλω κλείνοντας να πιστεύω ότι δεν θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν την ηγετική θέση που εξασφαλίζει το νέο αυτό δόγμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ και που προϋποθέτει φυσικά την στρατιωτική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ και άλλες χώρες και την δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου των δημοκρατικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.