Δίκη Χρυσής Αυγής: Όλη η απόφαση – Ποιοι καταδικάστηκαν

 

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ένοχοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός και άλλοι 4 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα, ένοχοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση στους ψαράδες.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η στιγμή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης έφτασε με την ανάγνωση της ετυμηγορίας για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η τριμελής έδρα (Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος) ανακοίνωσε την απόφασή της για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.

Θυμίζουμε πως το δικαστήριο έκρινε τέσσερις υποθέσεις: Την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα με 18 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ με 4 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών με 5 κατηγορούμενους και, τέλος, την κρίσιμη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία είναι κατηγορούμενη όλη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας.

Η εκφώνηση της ιστορικής απόφασης ξεκίνησε με απόντες το σύνολο των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κενό ήταν το εδώλιο και του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, καθώς και των περισσοτέρων κατηγορουμένων.

Για τον Γ. Ρουπακιά αναγνώστηκε ότι κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Σχετικά με την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, όλοι κρίνονται ένοχοι εκτός από τους Σαντοριναίο, Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών. Ένοχοι και επτά κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αναλυτικά:

  • Ο Γ. Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχοςγια ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία
  • Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους. Ειδικότερα πρόκειται για τους: Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζάτζογλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέων Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβα, Νικόλαο Τσορβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας και Σταύρος Σαντοριναίος.
  • Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Δημήτρης Αγριογιαννης, Μάρκος Ευγενικος, Θωμάς Μαριας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
  • Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμε, το Δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή κατηγορίας για από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι: Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.
  • Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
  • Ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελέη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αραβανίτης.
  • Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε ένταξη είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.
  • Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής ΑΥΓΉς, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγός του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ακολούθησαν χειροκροτήματα από την πλευρά του ακροατηρίου. Με κλάματα αντέδρασε η οικογένεια Φύσσα, ενώ έξω από το Εφετείο ακολούθησαν ανατριχιαστικές στιγμές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.