Απαρχές- "Origins", Ευρωπαϊκή Διάκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό των Ιστοριών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (European Heritage Stories 2018), κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πάνω από 90 έργα απ’ όλη την Ευρώπη ήταν υποψήφια ενώ 10 απέσπασαν διάκριση. Ένα από αυτά ήταν η πρόταση της Εφορείας με τον τίτλο  «Απαρχές» – “Origins“.

Origins

Στόχος του έργου «Απαρχές» – “Origins” είναι η ανίχνευση των ευρωπαϊκών αξιών στα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από τους νέους και η ευαισθητοποίηση αυτών στην κοινή ιστορία της Ευρώπης εστιάζοντας στις παν-ευρωπαϊκές αξίες: ελευθερία έκφρασης και λόγου, δημοκρατία, ευνομία, ισοπολιτεία, επιστημονική σκέψη και δημιουργικότητα, αξίες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενότητα.

Η εκπαιδευτική δράση περιλαμβάνει τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο «Απαρχές» – “Origins“, με πρωταγωνιστή μία έφηβη που περιηγείται στην «Καρδιά της Αρχαίας Αθήνας», δηλαδή την Ακρόπολη, το Διονυσιακό θέατρο, την Αρχαία Αγορά, την Πνύκα, τον Κεραμεικό, την Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού ανακαλύπτοντας την υπόσταση των σύγχρονων ευρωπαϊκών αξιών στην αρχική τους μορφή, αυτών της Κλασικής Εποχής. Η ταινία προβάλλεται στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=9E2ikD-VIKQ

Επιπλέον, ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις εφαρμόσθηκαν την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2019. Παράλληλα, σχετικό εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε και αναρτήθηκε στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών http://theheartofancientathens.gr/pageorigins.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών εύχεται η εκπαιδευτική δράση «Απαρχές» – “Origins” να ταξιδεύσει σε όλη την Ευρώπη  ενθαρρύνοντας τους νέους να αυτό-προσδιοριστούν και να επιλέξουν τον κοινωνικό τους ρόλο στην Ευρώπη του σήμερα. ​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.